Podijeli objavu

Ključna savezna agencija GSA poslala je pismo u kojem izvješćuje Joea Bidena da može početi tranzicija s adminstracije Donalda Trumpa, čime je  potvrđena pobjeda demokratskog kandidata.

Američka Uprava za opće poslove (GSA), koja mora odobriti predsjedničku tranziciju nakon američkih izbora i priznati Joea Bidena za pobjednika, poslala je pismo adresirano na njega, a kojim ga je izvijestila da tranzicija s administracije Donalda Trumpa na novu upravu može početi.

– Ozbiljno shvaćam ovu ulogu i zbog najnovijih događaja koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem danas ovo pismo kako bih omogućila da Vam sredstva i službe budu dostupne, napisala je u pismu upućenom Bidenu šefica ove savezne agencije Emily Murphy.

Trump: Učinite što je potrebno vezano uz inicijalne protokole

Predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da preporučuje Murphy i njezinu timu “da učini što je potrebno učiniti vezano uz inicijalne protokole te da je rekao i svom timu da tako postupi”.

– Želim zahvaliti Emily Murphy u GSA na njezinoj postojanoj predanosti i odanosti našoj zemlji. Uznemiravalo ju se i zlostavljalo te joj se prijetilo – i ne želim vidjeti da se to događa njoj, njezinoj obitelji ili zaposlenicima GSA-e. Naš slučaj se nastavlja, nastavit ćemo s dobrom borbom i vjerujem da ćemo uspjeti. Ipak, u najboljem interesu naše zemlje, preporučujem Emily i njezinu timu da učine ono što treba učiniti s obzirom na početne protokole, i rekao sam svojem timu da učini isto, napisao je Donald Trump na Twitteru.

Biden bi trebao preuzeti dužnost 20. siječnja.

Na nacionalnoj razini Joe Biden je na izborima dobio gotovo 80 milijuna glasova, dok je aktualni republikanski predsjednik Trump osvojio 74 milijuna biračkih glasova.
Također, Biden je osvojio 306 elektora, u odnosu na 232 elektorska glasa koja su pripala Trumpu.

Trump, međutim, i dalje poziva republikansku stranku da se “bori” i ne dopusti demokratima da “unište dokaze” o izbornoj prevari. Međutim, od njega se polako udaljavaju čak i njegovi republikanci i pozivaju na početak postupka tranzicije.

Izborno povjerenstvo Michigana potvrdilo Bidenovu pobjedu

Izborno povjerenstvo Michigana u ponedjeljak je potvrdilo rezultate američkih predsjedničkih izbora, održanih 3. studenoga, prema kojima je u toj državi pobijedio demokrat Joe Biden.

Formalna potvrda rezultata upriličena je na sastanku koji se odvijao virtualno. Povjerenstvo je tako potvrdilo  rezultate utrke u kojima je Biden tijesno pobijedio američkog predsjednika Donalda Trumpa.

S ovom potvrdom još manje je vjerojatno da će Trumpovi napori da ospori Bidenovu pobjedu tvrdeći da je u mnogim državama bilo neregularnosti i izborne prijevare, za što nije ponudio relevantne dokaze, uroditi plodom.

Trump je u međuvremenu u više navrata pretrpio poraz u svojoj pravnoj borbi kojoj je cilj osporiti izborne rezultate u državama u kojima su oni tijesni te spriječiti Bidena u preuzimanju dužnosti.

Biden je u Michiganu pobijedio Trumpa za više od 150.000 glasova ili za oko 3 posto, a izborno povjerenstvo trebalo je potvrditi ispravnost prebrojavanja glasova, donosi Hrt.hr.

Podijeli objavu