Podijeli objavu

Korona virus usmrtio je gotovo 1,4 milijuna ljudi, a zarazio više od 59 milijuna u svijetu, prenose agencije u utorak uz naglaske o tome kako se pojedine zemlje i pojedini gospodarski sektori, napose zračni prijevoznici, nose s posljedicama pandemije.

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA), koja predstavlja brojne velike svjetske aviokompanije, razvija niz mobilnih aplikacija koje će pomoći putnicima da se snađu u ograničenjima za putovanja u vrijeme pandemije Covida-19. Istodobno, te aplikacije omogućit će vladama i zračnim kompanijama da na siguran način razmjenjuju informacije, najavila je IATA koja planira krajem godine objaviti pilot platformu Travel Pass i razviti je za korištenje vlasnicima pametnih telefona Android i Apple iOS u prvoj polovici iduće godine, prenosi Direktno.hr.

Zdravstveni i drugi podaci o putnicima neće se pohranjivati centralno već će se autentificirati ‘blockchainom’ pa će potrošači moći kontrolirati podatke koje dijele, rekla je IATA.

Nova “Contactless Travel” aplikacija kombinirat će podatke iz putovnica s podacima o testiranju i cijepljenju koje prima iz laboratorija.

Međutim, australski nacionalni avioprijevoznik Qantas objavio je u utorak da će inzistirati na tome da se međunarodni putnici cijepe prije letenja i opisao taj potez “nužnošću”.

Amerikanci putuju kući za blagdane

Američka uprava za prometnu sigurnost prošlog vikenda pregledala je preko tri milijuna putnika u avioprometu uoči blagdana Dana zahvalnosti, što je bio i najprometniji vikend nakon sredine ožujka, a brojni putnici zanemarili su poziv Centara za kontrolu bolesti da ne putuju.

Avioprijevoznici svakog dana gube milijune dolara zbog velikog pada u potražnji, no neki se prijevoznici nadaju porastu putovanja u vrijeme Dana zahvalnosti i zimskih praznika. Proteklog je vikenda uprava za prometnu sigurnost pregledala u nedjelju nešto preko milijun putnika, što je najveći broj dnevno zabilježen još od sredine ožujka, u subotu blizu tog broja i u petak također nešto preko milijun.

Istovremeno rastu stope zaraza korona virusom, hospitalizacije i broj mrtvih. U ponedjeljak je umrlo 1500 ljudi, piše Reuters, a hospitalizacije Covid pacijenata porasle su za gotovo 50 posto u protekla dva tjedna.

Europa

Engleska će 15. prosinca predstaviti novi sustav koji će putnicima iz visoko rizičnih zemalja omogućiti testiranje na Covid-19 nakon pet dana karantene. Bit će oslobođeni ostatka izolacije ako budu negativni.

Zrakoplovne tvrtke mjesecima su pozivale na takav plan jer su pretrpjele razarajuće posljedice 14-dnevne karantene koja je ljude odvratila od putovanja.

Britanski premijer Boris Johnson predstavit će nove mjere koje će zamijeniti zatvaranje Engleske od 2. prosinca, dok bi Njemačka “djelomično zatvaranje” trebala produljiti za još tri tjedna.

Španjolski kralj Filip VI. od ponedjeljka je u karanteni u kojoj će ostati 10 dana nakon što je bio u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Sjeverna Amerika

Meksički crkveni i građanski vođe otkazali su godišnje okupljanje koje privlači mnoštvo katoličkih hodočasnika kako bi ih zaštitili u pandemiji korona virusa.

Kanada bi mogla odobriti jedno ili više cjepiva protiv Covida-19 u prva tri mjeseca 2021. prema novom, ubrzanom postupku koje je slično američkom odobrenju za hitnu uporabu.

Bliski istok

Ministarstvo zdravstva Saudijske Arabije objavilo je da će cjepiva protiv Covida-19 biti besplatna za sve ljude koji žive u kraljevini, objavila je državna televizija.

Zaraženi radnici najvećeg svjetskog proizvođača lateks rukavica

Dionice tvrtke Top Glove srozale su se u utorak nakon što je Malezija objavila da će zatvoriti neke tvornice najvećeg svjetskog proizvođača gumenih rukavica jer je korona virus potvrđen više od 2000 radnika.

Tvrtka, koja drži četvrtinu tržišta lateks rukavicama, ostvarila je rekordne prihode ove godine zbog iznimne potražnje za njezinim proizvodima i zaštitnom opremom u pandemiji korona virusa. Vlada je prošli tjedan najavila ograničenja do 30. studenog u području 40 kilometara zapadno od glavnog grada Kuala Lumpura, gdje se nalaze tvornice i spavaonice tvrtke Top Glove.Sjeverna

Delirij može signalizirati Covid-19 kod starijih

Delirij je čest među starijim pacijentima s Covidom-19 i može biti njihov jedini simptom, upozorili su američki istraživači u četvrtak u medicinskom časopisu JAMA Network Open. Otkriveno je da je među više od 800 hospitaliziranih Covid pacijenata starijih od 65 diljem zemlje, njih gotovo 30 posto imalo delirij.

Delirij nije naveden na službenom popisu simptoma Covida-19, no američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) bi ga trebali dodati, rekla je koautorica, liječnica Maura Kennedy iz opće bolnice Massachusetts u Bostonu.

“Ponekad se ti pacijenti na hitnom odjelu pojave samo zbog delirija”, rekla je Kennedy. “No može biti više razloga zbog kojih dolaze, uključujući padove koji se su se dogodili zbog delirija. Oni se mogu pojaviti bez tipičnih simptoma Covida-19 – temperature, kratkog daha i kašlja.”

Podijeli objavu