Podijeli objavu

Svjedok na turskom sudu u utorak je rekao da je ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi primio prijetnje od bivšeg savjetnika saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. 

Khashoggiju je prijetio Saud al-Kahtani, rekao je svjedok na drugom suđenju 26-orici osumnjičenika na sudu u Istanbulu, objavio je Christian Mihr iz organizacije za slobodu medija Reporteri bez granica (RSF) za agenciju dpa.

„Khashoggi je govorio o telefonskom razgovoru s Kahtanijem dok je živio u Washingtonu, rekavši da on zna gdje (Khashoggi) živi sa svojom djecom“, napisala je na Twitteru direktorica međunarodnih kampanja RSF-a Rebecca Vincent.

Suđenje 26-orici osumnjičenika u odsustvu nastavit će se 4. ožujka, ističe Hina.

Khashoggi je ubijen 2018. nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio papire za vjenčanje sa svojom turskom zaručnicom Hatice Cengiz koja ga je čekala ispred zgrade.

Turski dužnosnici smatraju da su Khashoggija ubili saudijski plaćenici, a da je njegovo tijelo potom raskomadano i izvučeno iz konzulata.

Ostaci tog kolumnista Washington Posta, žestokog kritičara saudijskog prijestolonasljednika, nikad nisu pronađeni.

Prvo saslušanje na procesu u Istanbulu počelo je u srpnju, prvotno protiv 20 Saudijaca, donosi Jutarnji.hr. Među njima su bili Kahtani i Ahmed al-Asiri, bivši zamjenik čelnika saudijske obavještajne službe.

Turska je u rujnu dodala još šestero osumnjičenika za koje traži između pet godina kazne do doživotnog zatvora.

Saudijski sud je ranije u rujnu osudio petero ljudi na dvadeset godina zatvora, ublaživši ranije izrečene smrtne presude.

Podijeli objavu