Podijeli objavu

DAVID DINKINS, čija je povijesna pobjeda 1989. kao prvoga i jedinoga crnačkoga gradonačelnika New Yorka ubrzo pomračena porastom kriminala i rasnim nemirima, zbog čega nije ponovno izabran, umro je u 93. godini u ponedjeljak u svojem domu, rekla je policija, a prenosi njemačka agencija dpa.

Dinkins je rođen 1927. u New Jerseyju, a otac mu je bio brijač. Obrazovanje je stekao na sveučilištu Howard i Brooklyn Law School, javlja Hina.

Dužnost gradonačelnika obnašao je u razdoblju između 1990. i 1993. godine.

Kroz Harlem se uspeo u lokalnim političkim krugovima

Njegov nasljednik Rudy Giuliani odao mu je počast na Twitteru u ponedjeljak navečer napisavši da je Dinkins “posvetio velik dio života službi našem sjajnom gradu. Tu njegovu službu svi poštuju i odaju joj počast”, prenosi BBC.

Odrastao je u New Jerseyu, a poslije se preselio u Harlem, gdje se uspeo u lokalnim političkim krugovima.

U vrijeme kad je preuzeo dužnost gradonačelnika, Dinkins je opisao grad kao “veličanstven mozaik rasa i vjera, nacionalnog podrijetla i seksualne orijentacije, pojedinaca čije su obitelji stigle jučer ili prije nekoliko naraštaja, dolazeći preko otoka Ellis ili zračne luke Kennedy, ili u autobusima za lučku kapetaniju”.

Ali grad su u to vrijeme mučili i brojni problemi, uključujući rastuću stopu ubojstava i kriminala, rasne nemire, nezaposlenost i beskućništvo.

Neki kritizirali njegov pristup kao tih i premekan

Svojedobno je oživio Times Square i potrošio milijune dolara za sanaciju stanova u nekim od najugroženijih dijelova grada poput Harlema ​​i Bronxa.

Njegov pristup također je opisan kao tih i ponekad se doživljavao kao premekan.

“Dave, učini nešto!” glasio je jedan naslov u listu New York Post 1990. godine, tijekom njegove prve godine mandata, prenose agencije.

I poraz na izborima svodi se na njegovo rješavanje rasnih nereda u Crown Heightsu u Brooklynu 1991. godine, nakon što je crni dječak smrtno stradao pod automobilom u koloni ortodoksnoga židovskog vjerskog vođe.

U memoarima iz 2013. Dinkins je priznao pogrešne korake tijekom svog mandata. No činjenicu da mu je pobjeda na izborima za gradonačelnika 1989. bila tijesna i da je doživio poraz četiri godine poslije Giulianiju je objasnio time što je crnac.

“Mislim da je to bio samo rasizam, čist i jednostavan”, ustvrdio je Dinkins u knjizi “Gradonačelnikov život: Vladanje njujorškim veličanstvenim mozaikom”, napisanoj s Peterom Knoblerom, donosi Index.hr.

Podijeli objavu