Podijeli objavu

Koalicija „Mostar moj dom“ koju čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast, održala je izvarednu sjednicu izbornog stožera povodom skandaloznih etiketiranja ove koalicije, „PROUSTAŠKA KOALICIJA“, „CRNOKOŠULJAŠI“, „ FAŠISTI“, „HERCEGBOSANSKI NEOFAŠISTI“ itd. pojedinih sarajevskih medija i to samo što smo u svom programu predvidjeli vraćanje Katoličkoj crkvi ukradenog, od strane komunista, zemljišta na „ Biskupovoj glavici“, kako bi se ispravila povijesna i civizacijska nepravda.

Napominjemo da tadašnji biskup msgr Petar Čule je odrobijao osam i pol godina zatvora u Zenici,  kako bi se provela  ideja otimanja zemlje i prikrivanje partizanskih zločina, te je sva dokumentacija o ovom zemljištu odnesena prilikom hapšenja biskupa Čule. Pa i sam Džemal Bijedić je kasnije rekao da je biskup Čule morao na robiju iz političkih razloga i da mu je sve to montirano.

Koalicija „Mostar moj dom“ koju  čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast, najoštrije odbacuje i osuđuje ekitetiranje i povezivanje naše tri stranke sa bilo kojim režimom, baš se mi borimo protiv svakog oblika režima i mi smo moderne stranke desnog centra okrenuti vrijednostima Zapadne Europe gdje vidimo i grad Mostar, a moderna Europa je vrlo jasno rekla da su fašizam i komunizam dva istovremena zla, te je o tome Vijeće Europe donijelo dvije rezolucije o osudi totalitarnih sustava.

U Europskoj rezoluciji o osudi totalitarnih sustava se upozorava na potrebu uklanjanja naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava i potrebu osude zločina koji  su počinjeni pod okriljem komunizma.

I Vijeće Europe i Europski parlament su više puta istakli kako su jednako zlo nanijeli i nacizam i komunizam, režimi koje dijele iste značajke: grubo kršenje temeljnih ljudskih prava i nepoštivanje načela pravne države.

Koalicija „Mostar moj dom“ koju  čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast, zastupajući  vrijednosti demokratske Europe u svom izbornom programu za Grad Mostar ima promjenu naziva svih ulica koji se sada nažalost zovu po istaknutim predstavnicima totalitarnih režima. Tako u Mostaru nema mjesta za  ulicu niti Jure Francetića, niti Vokića i Lorkovića, Mile Budaka, ali nema mjesta niti ulici Josipa Broza Tita koji simbolizira poslijeratni totalitaristički komunistički režim, koji je obilježen brojnim i grubim kršenjem ljudskih prava i temeljnih sloboda, osobito tijekom prvog desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, a činjenica da je Josip Broz Tito bio vođa bivše države, znači da upravo njegovo ime u najvećoj mjeri simbolizira taj totalitarni režim, pa ostanak imena ulice Josip Broz Tito, simbola jugoslavenskog komunističkog režima, shvatilo bi se kao potpora cijelom povijesnom razdoblju njegove vladavine i to vladavini kao takvoj.

Kada vijećnici koalicije Mostar moj Dom uđu u Gradsko vijeće Grada Mostara, predložiti će promjenu naziva svih ulica koje čine nepravdu ili nelagodu za bilo kojeg  građanina Mostara, a posebice izinstirati na promjeni naziva ulica, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Mile Budaka, Ive Zelenike Tovarnika i Josipa Broza Tita, a sve u cilju kako bi svi građani Mostara ugodno se osjećali u svakoj mostarskoj ulici, jer Mostar pripada svim mostarcima, navodi se u priopćenju Koalicije “Mostar moj dom”.

Podijeli objavu