Podijeli objavu

Bolest izazvana novim koronavirusom vodeći je uzrok smrti prošlog tjedna u Europskoj uniji i odnijela je svaki dan 3000 života, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu, piše Hina.

– Bolnice su i dalje pod pritiskom, a u nekim regijama jedinice intenzivne njege preopterećene su, kazala je dužnosnica EU-a zastupnicima Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Iako ovaj Božić neće biti normalan i Unija se mora oduprijeti porivu da ublaži mjere ograničenja prerano, na kraju tunela vidi se svjetlo, rekla je. “Prvi europski građani mogli bi dobiti cjepivo prije kraja prosinca.”

Nakon što je nekoliko proizvođača cjepiva izvijestilo o obećavajućim rezultatima kliničkih ispitivanja, članice Europske unije “moraju se pripremiti – pripremiti sada” za raspodjelu milijuna doza, rekla je njemačka političarka i šefica europske izvršne vlasti.

Za učinkovito suzbijanje epidemije potrebna je visoka procijepljenost pa će jedan od glavnih izazova biti uvjeriti građane da se odazovu akciji cijepljenja.

Europska komisija postigla je šest ugovora s velikim farmaceutskim tvrtkama u ime 27 zemalja članica o kupovini cjepiva.

Nakon što je u Njemačkoj od posljedica zaraze u jednom danu umrlo 410 osoba, najviše od početka pandemije, kancelarka Angela Merkel sastala se s čelnicima saveznih pokrajina kako bi razmotrili produljenje djelomičnog zatvaranja do završetka novogodišnjih praznika. Dnevni broj umrlih čak je devet puta veći nego početkom mjeseca kad je uveden lockdown. Nijedan veći božićni sajam ove se godine neće održati.

Bugarska je najavila zatvaranje škola, restorana i kafića, trgovačkih centara i teretana do 21. prosinca. Privatna okupljanja ograničena su na 15 ljudi, a turistička putovanja u državi i inozemstvu zabranjena.

– Cilj je smanjiti stopu zaraze, što možemo očekivati najranije krajem drugog tjedna nakon uvođenja mjera, kao i smanjiti stopu smrtnosti, rekao je Ventsislav Mutafchiiski, čelnik bugarskog Nacionalnog operativnog stožera.

Alarmantno stanje je i u susjednoj Srbiji. Broj novozaraženih prvi je put premašio 7000 – potvrđeno je čak 7579 novih slučajeva. U Beogradu je više od 2000 novozaraženih, a troznamenkasti porast ima još 10 gradova. Od posljedica bolesti COVID-19 preminula je 41 osoba.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno više 2226 novih slučajeva zaraze. Riječ je o trećem najvećem dnevnom broju zaraženih od početka epidemije. Umrle su još 43 osobe.

Od početka pandemije u svijetu je već zaraženo više od 60 milijuna ljudi, a strašna brojka preminulih već je sasvim blizu milijun i 500 tisuća, donosi Hrt.hr.

 

Podijeli objavu