Podijeli objavu

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci savjetovao je Amerikancima koji su već imali koronavirus ili pretpostavljaju da su ga imali – da se ipak cijepe čim cjepivo bude dostupno, javlja Hina.

Dugogodišnji ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti rekao je kako nema razloga vjerovati da bi cjepivo moglo naškoditi onima koji su preboljeli COVID-19.

– Ne mislim da bi to trebao biti razlog za zabrinutost, rekao je Fauci, ohrabrujući Amerikance da se cijepe kad cjepivo bude spremno.

Dva proizvođača, Pfizer i Moderna, završila su klinička ispitivanja i ustvrdila da njihova cjepiva imaju učinkovitost veću od 90 posto. Pfizer je podnio zahtjev za registraciju svog cjepiva koje bi Uprava za hranu i lijekove (FDA) mogla odobriti već u prvoj polovini prosinca.

– Konačna odluka ovisit će o procjeni FDA (…) ali mislim da je vrlo vjerojatno da neće biti ograničenja za cijepljenje onih koji imaju dokaz da su već bili zaraženi, rekao je Fauci, prenosi dpa.

Znanstvenici i dalje nisu sigurni koliko traje imunost osoba koje su preboljele zarazu, a isto tako nije poznato koliko će trajati zaštita nakon cijepljenja. Mnogi epidemiolozi smatraju da će se protiv koronavirusa najvjerojatnije trebati redovito godišnje cijepiti, kao u slučaju sezonske gripe, ali zasad se ne zna ni hoće li cjepivo biti učinkovito toliko dugo.

– O tome ne možemo govoriti sa sigurnošću. COVID-19 postoji kraće od jedne godine pa je nemoguće reći da će cjepivo osigurati zaštitu dulje od godinu dana. To je nemoguće jer nitko koga poznajemo nije bio zaražen prije više od godinu dana, rekao je Fauci, dodajući da ipak možemo iznijeti neka predviđanja na temelju ponašanja sličnih koronavirusa. Epidemija SARS-a koja je izbila 2002. pokazala je da su pojedinci imuni na novu zarazu dulje od godinu dana, no njihova imunost na bolest s vremenom je oslabjela.

SAD: Odobravanje cjepiva sve bliže

Američke zdravstvene vlasti održat će hitan sastanak sljedeći tjedan na kojem bi, kako se očekuje, trebale preporučiti da se cjepivo protiv koronavirusa koje čeka odobrenje najprije da zdravstvenim djelatnicima i osobama u ustanovama za dugotrajnu njegu.

Sastanak koji je u petak najavio odbor za imunizaciju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sugerira da bi Uprava za hranu i lijekove (FDA) mogla biti blizu toga da odobri distribuciju dugo čekanog cjepiva, barem za skupine koje se smatraju najranjivijim.

United Airlines počeo je premještati pošiljke cjepiva koje je razvio Pfizer Inc. na čarterske letove kako bi osigurao njegovu brzu distribuciju nakon što bude odobreno, kaže osoba upoznata s tim pitanjem.

Savjetodavni odbor CDC-a za imunizaciju glasat će u utorak kako bi preporučio da FDA omogući zdravstvenim radnicima i osobama u ustanovama za dugotrajnu njegu da budu prvi koji će dobiti početne zalihe cjepiva, rekla je glasnogovornica CDC-a.

Zeleno svjetlo za bilo kakvo cjepivo bila bi dobrodošla vijest Amerikancima kojima su politički čelnici nametnuli sve agresivnije mjere kako bi se suzbilo širenje virusa.

Amerikanci koji su već umorni od osam mjeseci zatvaranja počeli su blagdansku sezonu u petak pod pritiskom da ostanu kod kuće, izbjegavaju okupljanja i smanje božićne kupnje.

Dan nakon što je u državi tiho obilježen Dan zahvalnosti, u trgovinama kojima su nametnuta stroga pravila protiv COVID-a bilo je manje kupaca za tradicionalni Crni petak, prenosi Hrt.hr.

Podijeli objavu