Podijeli objavu

Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura, a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.

Jewell je, kako u subotu prenose banjolučke “Nezavisne novine”, pojasnio kako vlasti u BiH traže tzv. prošireni aranžman koji bi trajao tri godine, a novac bi koristili za suočavanje s posljedicama pandemije prouzročene koronavirusom te za reforme, prije svega zdravstva i javnih financija.

“Naš savjet lokalnim vlastima je da se fokusiraju na još veću potporu gospodarstvu i potrebu da zaštite ranjive kategorije (stanovništva). A to zahtijeva ozbiljne financije. To košta”, kazao je Jewell.

Ako pregovori o novom aranžmanu budu okončani kako je planirano, Upravni odbor MMF-a njegovu bi provedbu mogao odobriti u siječnju ili veljači naredne godine.

MMF je ranije ove godine već odobrio dodjelu 330 milijuna eura BiH kroz svoj instrument brzog financiranja radi suočavanja s neposrednim posljedicama pandemije, ističe Hina.

Ranije je MMF otkazao kredit vrijedan nešto više od 543 milijuna eura koji je BiH dobila na temelju proširenog stand-by aranžmana (Extended Fund Facility) sklopljenog 2016. godine.

Isplaćeno je tek nešto više od 155 milijuna eura, a ostatak novca je povučen jer BiH nije provodila dogovorene reforme.

Jewell je sada kazao kako je taj ugovor po svemu sudeći bio “previše ambiciozan” odnosno kako je MMF 2016. godine nastojao postići puno toga u različitim oblastima što će se ovoga puta pokušati izbjeći, navodi Index.hr.

“U svakom slučaju ćemo se potruditi postaviti uvjete na racionalniji način”, kazao je Jewell pojašnjavajući kako to znači manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uvjete da bi se dobio novac.

Podijeli objavu