Podijeli objavu

Glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za izvanredna stanja u ponedjeljak je upozorio da svijet riskira nove pandemije ako mu se dogodi “amnezija” i ne uči iz sadašnje krize izazvane širenjem novog koronavirusa, javlja Hina.

“Vidio sam amneziju koja kao da zahvaća svijet nakon traumatičnog događaja, i to je razumljivo”, rekao je Mike Ryan na konferenciji za medije u Ženevi.

“No ako to ponovno napravimo kao što smo učinili nakon SARS-a, nakon virusa H5N1, nakon pandemije H1N1, ako nastavimo zanemarivati što novi i opasni patogeni mogu učiniti našoj civilizaciji, onda ćemo vjerojatno ponovno iskusiti isto ili gore još za naših života”, rekao je.

Ryan je također kritizirao razvijene nacije rekavši da sjeverne zemlje zdravstvenim sustavim upravljaju kao “niskobudžetnim aviokompanijama” te da svijet sada to plaća.

“Na sjeveru, zbog modela upravljanja troškovima zdravstvenih sustava, ustrojili smo naše zdravstvene sustave da budu 95, 98 ili 100 posto iskorišteni. To je gotovo poput modela niskobudžetnih zrakoplovnih kompanija za zdravstvene sustave”, rekao je.

“Pa sada za to plaćamo cijenu jer nemamo u sustav ugrađene kapacitete za naglo širenje sposobnosti odgovora, jer zdravstvo vidimo kao trošak u našim gospodarstvima, kao teret razvoju, da opterećuje gospodarstvo, i sada moramo preispitati što to znači”.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je države da ne politiziraju istragu izvora ovog koronavirusa rekavši da će to samo stvoriti prepreke u nalaženju istine, prenosi Glas Istre.

“Moramo znati porijeklo virusa jer nam to može pomoći spriječiti buduće pojave zaraza”, rekao je Tedros.

“Nema se ništa za skrivati. Želimo znati porijeklo i to je sve”, rekao je.

Podijeli objavu