Podijeli objavu

Slovačka policija privela je u srijedu Jaroslava Haščaka, jednog od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u zemlji. Haščak je novinarima izjavio da ne zna za što ga optužuju, ističe Hina.

Kako navode lokalni mediji, uhićenje čelnika investicijske grupe Penta najdramatičniji je potez u seriji uhićenja otkako je u veljači 2018. ubijen istraživački novinar Jan Kuciak.

UPLETEN U PRIKRIVANJE DOKAZA O UBOJSTVU NOVINARA JANA KUCIAKA?

Haščaka se više od 20 godina smatralo najmoćnijim među slovačkim tzv. ‘oligarsima’, koji je navodno uživao sustavnu potporu političara.

Portal Aktuality.sk, na kojem je Kuciak radio, poziva se na izvore bliske istrazi te javlja kako postoje dokazi o Haščakovoj upletenosti u prikrivanje dokaza o ubojstvu novinara Kuciaka. Do sada nije bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Haščaka.

Haščakova grupa Penta predstavlja se kao “vodeći akter na tržištu nekretnina u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj”. Posjeduje banke i financijske tvrtke u Češkoj i Slovačkoj i glavni je dioničar u slovačkim i češkim medijima, kao i u slovačkom privatnom zdravstvu.

BIVŠI VOJNIK PRIZNAO KRIVICU ZA UBOJSTVO NOVINARA

Podsjetimo, bivši vojnik, Miroslav Marček je u siječnju 2020. priznao ubojstvo slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice, zločin koji je izazvao masovne prosvjede i doveo do ostavke premijera Roberta Fica. Marček je u travnju osuđen na 23 godine zatvora zbog ubojstva Kuciaka.

Marček je optužen za ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka (27) i njegove zaručnice Martine Kušnirove u njihovoj kući u veljači 2018. “Kriv sam po prvoj točki optužnice”, rekao je Marček nakon što je sudac četvorici optuženika dao riječ poslije iznesenih optužbi.

Dvojica muškaraca optužena za naručivanje ubojstva, među kojima je i poslovni čovjek Marian Kočner, rekli su da su nevini i oni čekaju suđenje u odvojenim procesima. Četvrti optuženik za kojega policija tvrdi da je supočinitelj ubojstva, nije se oglasio tijekom suđenja, navodi Telegram.hr.

Podijeli objavu