Podijeli objavu

SAD je ustvrdio da je UN-ov sastanak svjetskih čelnika posvećen pandemiji kako bi omogućio Pekingu da širi propagandu, što je rasplamsalo višemjesečna previranja svjetskih sila u tom tijelu, javlja Hina.

Danas počinje dvodnevni sastanak Opće skupštine UN-a na kojem će sudjelovati 53 predsjednika države, 39 predsjednika vlade i 38 ministara, uključujući američkog ministra zdravstva i socijalne skrbi Alexa Azura i kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yija. Videoizjave čelnika unaprijed su snimljene.

Visoki američki dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je posebnu sjednicu 193-člane Opće skupštine trebalo održati prije, da je ona osmišljena da služi Kini te se požalio da će pitanja na panel raspravama u petak biti ograničena.

Kina će to iskoristiti, rekao je dužnosnik, i dodao: Očekujem da će od ova dva dana napraviti vrlo učinkovitu propagandnu predstavu.

Glasnogovornik kineske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku rekao je da američka politizacija tog pitanja nije u interesu međunarodne zajednice.
Ne imenujući Sjedinjene Države, glasnogovornik je rekao: Ako određena zemlja inzistira, opet će se naći izolirana i završiti neuspjehom. Kina će ojačati komunikaciju i suradnju s drugim državama članicama i dati pozitivan i konstruktivan doprinos.

Američki predsjednik Donald Trump ovje je godine srezao financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i najavio da će SAD napustiti tu organizaciju sa sjedištem u Ženevi optuživši je da je marioneta Kine, što je WHO opovrgnuo. Povlačenje SAD-a trebalo bi stupiti na snagu u srpnju sljedeće godine, ali izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je da će povući taj potez.

Dužnosnici Trumpove administracije rekli su kako očekuju da će Peking ovaj tjedan u UN-u iznijeti priču da je virus postojao u inozemstvu prije nego što je otkriven u kineskome gradu Wuhanu prošle godine, a tu tvrdnju WHO smatra “pukim nagađanjem”.

Napetosti koje su dugo tinjale između SAD-a i Kine u Ujedinjenim narodima uzavrele su zbog pandemije i iznijele su na svjetlo dana napore Pekinga za većim multilateralnim utjecajem, kao izazov tradicionalnom vodstvu Washingtona, donosi Hrt.hr.

Podijeli objavu