Podijeli objavu

Epidemija Covida-19 u Europi u prosincu se još neće smiriti i prerano je za popuštanje protuepidemijskih mjera, a cijepljenje će početi tek u siječnju, no rezultati potvrđuju da je cjepivo vrlo učinkovito, izjavio je ugledni slovenski infektolog Andrej Trampuž.

“Epidemija se ovaj mjesec sigurno neće smiriti. Znam da će tek u siječnju početi cijepljenje i da jedino to cjepivo koje je vrlo djelotvorno može okrenuti ovaj trend, a to nam budi optimizam”, rekao je u razgovoru za Slovensku televiziju Trampuž, zaposlen u uglednoj berlinskoj bolnici Charite, gdje su klinički već ispitali djelotvornost cjepiva na pacijentima.

Ustvrdio je da su u bolnici u kojoj je zaposlen već klinički testirali cjepivo, pri čemu ni pacijent ni liječnik nisu znali je li primijenjen placebo ili novo cjepivo za Covid-19, te da se pokazuje da je ono vrlo učinkovito, ističe Hina.

“Optimistični smo i smatramo da bi cijepljenjem pandemiju mogli dovesti do kraja brže nego što smo očekivali”, kazao  je dodavši kako je planirano da se samo u Berlinu dnevno cijepi oko 20.000 ljudi, što znači da će vakcinacija potrajati više mjeseci.

Zaraza će stati kad se cijepi preko 50 posto stanovništva

On tvrdi da će širenje virusa biti zaustavljeno kad se procijepi više od polovice stanovništva, a upozorava da će eventualne zdravstvene nuspojave prilikom cijepljenja biti mnogo manje od teškoća i zdravstvenih posljedica koje izaziva novi koronavirus. O tome bi trebali razmisliti svi prilikom odlučivanja o tome da li se cijepiti ili ne, jer će cijepljenje biti dobrovoljno, kazao je Trampuž.

“Svatko će moći sam odlučiti želi li biti cijepljen ili preuzeti rizik da se zarazi i dobije bolest koja u težem obliku može rezultirati smrću”, naglasio je slovenski infektolog u razgovoru za Slovensku televiziju.
Uz to, ocijenio je da je prerano za ublažavanje protuepidemijskih mjera, osobito u zemljama koje su po njegovu mišljenju “kasnile” s njihovim donošenjem i postrožavanjem, a među njima je spomenuo Austriju, Hrvatsku, Portugal, ali i Sloveniju.

Slovenija nije jedina u Europi koja je s mjerama kasnila, ali spada među deset najlošijih država po rezultatima u borbi s Covidom-19, ne samo prema broju novih infekcija nego i po broju mrtvih, kazao je Trampuž, navodi Glas Istre. Upozorio je da će broj preminulih u državama koje su kasnile s mjerama i dalje biti visok, kako pokazuje i iskustvo iz Njemačke, jer se naglo povećani broj novih zaraza dnevno tek sa zadrškom od nekoliko tjedana pokaže u većem broju preminulih koji su imali teži tijek bolesti.

 

 

Podijeli objavu