Podijeli objavu

UVaraždinu je danas održan sastanak voditelja i stručnjaka iz nekoliko velikih zdravstvenih ustanova koje vode hrvatsku borbu protiv Covida. Poslije sastanka sudionici su s novinarima razgovarali o epidemiološkom stanju u zemlji.

Ravnateljica Klinike za infektivne Bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić pohvalila je bolnice u varaždinskoj županiji. Rekla je da su se u Varaždinu okupili kako bi razmijenili iskustva, prenosi N1. “Planira se razmjena iskustava i s Čakovcem i sa Siskom i sa svim mjestima gdje je veći pritisak i teža situacija. Sigurno ćemo se ili oni k nama ili mi k njima pojaviti na razgovorima.”

NOVI MODEL SURADNJE

Markotić je najavila novi oblik suradnje koji će biti model za cijelu Hrvatsku, piše Hina. Počinje se s tjednim sastancima između KB Dubrava, koja je sad najveća covid bolnica u Hrvatskoj, i Klinike za infektivne bolesti te kreće projekt telemedicine koji je dogovoren s hitnom službom. Centralna jedinica će biti instalirana u Klinici za infektivne bolesti.

„I maksimalno, koliko se to bude moglo, po svim intenzivnim odjelima po cijeloj Hrvatskoj gdje se liječe najteži Covid bolesnici, tako da bi u svakom trenutku razmjena iskustava, komunikacija, mogla što bolje funkcionirati i brže se donositi odluke i nove smjernice za liječenje pacijenata“, rekla je Markotić, prenosi Hina.

VELIKA SMRTNOST NA RESPIRATORIMA

Voditeljica Odjela za intenzivno liječenje i reanimaciju Renata Krobot kazala je da u varaždinskoj bolnici imaju dovoljno respiratora. Novinarima je ponudila konkretne podatke o broju umrlih od Covida. „Za 11. mjesec smrtnost u našoj bolnici u jedinici intenzivnog liječenja iznosila je 54 posto. Od 77 posto, koliko sam rekla prošli puta 25. studenog, odnosilo se na razdoblje koje je bilo pet tjedana unatrag. Tijekom jučerašnjeg dana umrlo je dvoje od 22 bolesnika. Znači, to je nekih 11 ili 12 posto. To se mijenja u ovisnosti koliko su teški bolesnici“, rekla je.

Ravnatelja OB Varaždin Nenad Kudelić dometnuo je kako je on već govorio o tome da se manipulira brojevima, te da je još prerano govoriti o smrtnosti pacijenata na respiratorima, dok je dr. Krobot kazala da je situacija trenutno bolja ne zato što je riječ o blažim bolesnicima, nego zato što je riječ o nedovoljnom statističkom uzorku.

Alemka Markotić uključila se u razgovor o smrtnosti pacijenata na respiratorima rekavši da je općenito u svijetu smrtnost kod oboljelih koji završe na respiratoru oko 50 posto: „Kad već dođu do respiratora, šanse su nažalost oko 50 posto da ne prežive, ali to vam može biti od 20 do 80 posto, u ovisnosti od svih parametara koje smo spominjali puno puta.” Parametri su, navela je, komorbiditeti poput uznapredovalost bolesti, stanje oboljelog, dob i ostalo.

STANJE ĆE BITI BOLJE AKO ĆEMO SE DRŽATI MJERA

Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja u KB Dubrava osvrnuo se na stanje u toj bolnici. „Stanje u Dubravi je permanentno pod istim priljevom bolesnika. Jutros imamo oko 470, od toga 81 na respiratoru’, kazao je, “i oko 40 prijema dnevno.” Rekao je i da u toj bolnici osjećaju “relaksaciju” otkako je proradila Arena u koju šalju pacijente koji su pred otpustom.

Ravnateljica KIB Fran Mihaljević na kraju se osvrnula na nedavno uvedene mjere, rekavši da bi stanje moglo biti bolje za koji tjedan ako se one budu savjesno provodile. Kazala je i da širenje virusa ne možemo uvijek spriječiti čak ni ako se držimo mjera, ali to nije razlog da ih ne provodimo. „Naravno da to ne treba biti alibi za bilo koga, nego se moramo najviše truditi što možemo da se odupremo infekciji”, istaknula je Alemka Markotić, donosi Telegram.hr.
Podijeli objavu