Podijeli objavu

Institut za serum u Indiji, najveći svjetski proizvođač cjepiva, zatražio je hitno odobrenje za uporabu cjepiva AstraZenece, rekao je izvršni direktor u ponedjeljak.

Eksperimentalno cjepivo može se čuvati na temperaturi između dva i osam Celzijeva stupnja i može se lakše raspodijeliti po Indiji koja iza Sjedinjenih Država ima najviše potvrđenih zaraza koronavirusom.

Potez Instituta za serum uslijedio je nakon što je Pfizer uputio sličan zahtjev za autorizaciju svog cjepiva u subotu.

Izvršni direktor Indijskog instituta za serum Adar Poonawalla objavio je u ponedjeljak na Twitteru da će taj potez “sačuvati nebrojene živote”, ali nije naveo druge detalje.

Mediji su ranije objavili, pozivajući se na indijsku agenciju Press Trust (PTI), da je Institut za serum uputio zahtjev indijskom regulatoru lijekova zbog nezadovoljenih medicinskih potreba u pandemiji i interesa šire javnosti.

U zahtjevu tvrtke navodi se da podaci četiri klinička ispitivanja – dva u Britaniji i po jedno u Brazilu i Indiji, pokazuju da je cjepivo vrlo učinkovito protiv covida-19, objavio je PTI.

Vodeći vladin savjetnik za koronavirus rekao je u televizijskom intervjuu za vikend da je Pfizer zatražio hitno odobrenje za uporabu svog cjepiva i time postao prvi koji je to učinio u Indiji, ističe Hina.

“I dalje smo predani suradnji s indijskom vladom i istraživanju mogućnosti da učinimo ovo cjepivo dostupnim za uporabu u zemlji”, rekla je glasnogovornica Pfizera za Reuters.

Izvor: Tportal.hr

Podijeli objavu