Podijeli objavu

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno tek nešto više od 400 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je zato čak 55 osoba oboljelih od COVID-a preminulo u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo, piše Hina.

Razmjerno mali broj novozaraženih povezan je s uobičajeno smanjenim obujmom testiranja koja se provode vikendima pa je tako od nedjelje testirano svega oko 1700 uzoraka.

Pritom je otkriven još 351 slučaj zaraze koronavirusom u Federaciji BiH te 85 u Republici Srpskoj.

Broj umrlih kod kojih je ranije potvrđena zaraza nesrazmjerno je velik jer je preminulo 39 osoba iz Federacije BiH te 16 iz Republike Srpske.

Epidemiološku situaciju u većem dijelu zemlje zdravstveni stručnjaci smatraju stabilnom, a na području disktrika Brčko od ponedjeljak je ponovo dopušten rad ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti koje su zatvorene prije dva tjedna zbog naglog širenja zaraze. Procjena je kako su mjere zatvaranja već dale rezultate pa na snazi ostaje samo ograničenje kretanja u noćnim satima, prenosi Tportal.hr.

Takva mjera vrijedi i na teritoriju Federacije BiH. U tom su entitetu pak od ovog tjedna odlučili smanjiti cijene komercijalnih testiranja na koronavirus. Testiranje najpouzdanijom PCR metodom za osobe koje nemaju liječničku uputnicu sada staje 96 konvertibilnih maraka (384 kune), dok je ranija minimalna cijena bila 140 KM (560 kuna).

Državljanima BiH negativan PCR test nužan je radi putovanja u najveći broj drugih država, uključujući Hrvatsku.

Podijeli objavu