Podijeli objavu
Margaret Keenan (90) iz Sjeverne Irske prva je osoba na svijetu cijepljena službeno odobrenim cjepivom Pfizer/BioNTech, u sklopu masovnog cijepljenja stanovništva koje je počelo danas u Ujedinjenom Kraljevstvu, ističe Tportal.hr.

Osjećam se toliko privilegiranom što sam prva osoba cijepljena protiv Covida-19, to je najbolji rani rođendanski poklon koji sam mogla poželjeti jer to znači da se konačno mogu radovati što ću provoditi vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima u novoj godini, nakon što sam većinu ove godine provela sama’, rekla je Keenan, inače iz Enniskillena.

Ona je primila cjepivo u sveučilišnoj bolnici u Coventryju u središnjoj Engleskoj, tjedan dana prije nego što će navršiti 91 godinu.

U Britaniji će se danas cijepiti građani stariji od 80 godina, kao i zdravstveni djelatnici. Cilj je da se zaštite najranjiviji i da im se omogući povratak u normalan život.

Velika Britanija počela je u utorak cijepiti svoje stanovništvo protiv covida-19 s cjepivom koje su razvili Pfizer i BioNTech. Prva je zapadna zemlja koja je počela cijepiti stanovništvo, što je pozdravljeno kao odlučujuća prekretnica u savladavanju koronavirusa.

Masovno cijepljenje budi nadu u zaokret u borbi protiv pandemije koja je uzrokovala smrt više od 1,5 milijuna ljudi i slom gospodarstva.

Zbog nužnosti skladištenja u ultrahladnim uvjetima i komplicirane logistike uporaba cjepiva zasad je ograničena.

 

Podijeli objavu