Podijeli objavu

Američki pilot Charles “Chuck” Yeager, prva osoba koji je probila zvučni zid, umro je u dobi od 97 godina, priopćila je njegova supruga, a piše BBC.

– S velikom tugom javljam da je moja ljubav života, general Chuck Yeager, preminula u 9 sati navečer – napisala je Victoria Yeager.

Chuck Yeager u povijest se upisao 1947. godine nakon svojeg leta u eksperimentalnom raketnom avionu Bell X-1, a tijekom kojeg je postao prvi čovjek koji je letio brže od brzine zvuka. Poslije je oborio još nekoliko brzinskih i visinskih rekorda kada su u pitanju letovi.

image

– Ovo je bio nevjerojatan život. Bio je najveći američki pilot čija će snaga, avanturizam i patriotizam biti zauvijek zapamćeni – napisala je njegova supruga koja nije otkrila od čega je Yeager umro.

Yeager je kao 24-godišnjak zvučni zid probio 14. listopada 1947., a postigao je tada brzinu od Mach 1.06, tj. 1,126 km/h na visini od 13.000 metara. Bio je to i vrlo hrabar podvig, budući da u tom trenutku nitko nije bio siguran mogu li ljudi uopće preživjeti probijanje zvučnog zida. Javnost je o njegovom uspjehu bila obaviještena tek iduće, 1948. godine.

Tom Wolfe je o povijesnom Yeagerovom pothvatu napisao knjigu “The Right Stuff” koja je kasnije poslužila i kao predložak za istoimeni film.

image

Prije nego je stekao svjetsku slavu Yeager je bio i pilot borbenih aviona u Drugom svjetskom ratu, a iznad Europe oborio je 12 nacističkih aviona, od čega čak 5 tijekom samo jedne zračne borbe. Jednom prilikom i sam je bio oboren, ali ga naprijatelj nije uspio uloviti.

Tijekom duge karijere postao je najodlikovaniji američki pilot u povijesti. Zadnji je put zvučni zid probio kao 89-godišnjak, 2012. godine, donosi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu