Podijeli objavu

Nakon više dana obilnih kiša na području Vrgorca došlo je do nezapamćenih poplava. Kako javlja televizija N1 u Vrgorcu su pod vodom ceste, dio kuća, a mnoge druge su ugrožene. HGSS i radnici Vodoprivrede pomažu ljudima graditi zečje nasipe kao i nositi stvari iz kuća na katove kako bi ih spasili.

Cijelu situaciju je za N1 komentirao i Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, koji je ispričao kako je 6 kuća pod vodom te kako je 26 domaćinstava odsječeno. Svaka nova kiša uzrokuje porast vodostaja koji konstantno raste. „Pohvalio bih Hrvatske vode i radnike građevinskih grupa koji vode bitku cijeli vikend“, dodao je.

„Tražit ćemo zahtjev za proglašenje elementarne nepogode s obzirom na to što se očekuje do kraja dana“, dodao je Pranić. „Kuće koje su potopljene ili su blizu potapanja su isključene iz električne mreže“, poručio je i rekao da je moguće kako je gradnja autoceste kroz vrgoračko polje utjecala na podzemne vode, zbog čega su javljaju nezapamćene poplave.

HAK javlja o prekidu prometa

Obilna kiša je izazvala probleme i diljem Istre, Dio prometnica je pod vodom, ima bujičnih poplava, a došlo je i do prekida prometa na pojedinim dionicama. HAK javlja kako je zbog veće količine vode na kolniku prekinut promet:

* na Istarskom ipsilonu između čvorova Višnjan i Baderna u oba smjera,
* državnom cestom Rovinj-Kanfanar (DC303), obilazno se vozi kroz Rovinjsko Selo,
* lokalnom cestom Kaldir-Lazi (LC50059),
* lokalnom cestom Murari-Zamask (LC50056).

U isto vrijeme, IstraMet javlja kako bujičnih poplava ima na Rovinjštini, Poreštini te Bujštini gdje su zabilježeni i odroni, a poplavila je i Pazinska jama. Javljaju kako je prema podacima s njihovih meteoroloških postaja pala nova obilna kiša, najviše podno Učke gdje je palo oko 200 mm kiše po metru četvornom.

Rastu vodostaji rijeka, najviše u Istri

Prema podacima Hrvatskih voda, rastu vodostaji rijeka na područjima gdje je zadnjih dana bilo obilnih kiša, a najveći rast zasad se bilježi u Istri. Na mjernoj postaji Most na Raši su proglašene redovne mjere obrane od poplava a vodostaj je narastao na 153 centimetra. Iste mjere su na rijeci Mirni, mjernoj postaji Most Buzet kako i na Dragonji, na mjernoj postaji Plovanija.

No, na rijeci Mirni na postaji Ponte Porton je došlo do proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplave i vodostaja rijeke od 548 centimetara. Vodostaj je počeo rasti i na Dobro kod Duge Reste, Uni kod Hrvatske Kostajnice te na Savi kod Jasenovca, navodi Telegram.hr.

Podijeli objavu