Podijeli objavu

Slovenski premijer Janez Janša, koji je na summitu EU-a zastupao hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića, izjavio je da je bio u stalnom kontaktu s njim i da je hrvatski šef vlade probdio cijelu noć iako boluje od covida-19, javlja Hina.


– S Plenkovićem sam bio u stalnom kontaktu. On je također budan proveo noć unatoč tome što je zapravo na bolovanju, rekao je Janša na konferenciji za novinare po završetku summita EU-a.

Dodao je da je u ime Hrvatske intervenirao po pitanju klimatskih promjena i da se o tome konzultirao s Plenkovićem.

Što se ostalih pitanja tiče, Janša je rekao da su veleposlanici naših zemalja već obavili dobar pripremni posao tako da su nacrti zaključaka bili u skladu s našim stajalištima.

Dvodnevni summit čelnika EU-a započeo je u četvrtak u 13 sati, a završio u petak prijepodne, nakon 20 sati neprekidnog rada. Najviše je vremena otišlo na dogovor o klimatskim ciljevima.

Osim Plenkovića sa sumita je izostao i estonski premijer Juri Ratas, koji je nedavno bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom. Njega je zastupao latvijski premijer Krijšanis Karinš.

Plenković je po savjetu liječnika ostao u izolaciji još nekoliko dana zbog kašlja uzrokovanog covidom-19. Najprije je ponudio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da ga zastupa, a Milanović je to odbio zbog sadržaja tema o kojima se na summitu raspravljalo, prenosi Hrt.hr. Dogovorili su se da zatraže od Janše da zastupa Hrvatsku, što je ovaj prihvatio.

Podijeli objavu