Podijeli objavu

U sjeni novih rekordnih vrijednosti novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj, sve više njemačkih političara traži hitno uvođenje strožih mjera, a pozivi da zemlja zatvori sve trgovine osim najbitnijih i poduzme ostale mjere zatvaranja sve su glasniji, ističe Hina.

Jedina šansa da situaciju stavimo pod kontrolu je hitno uvođenje tvrdog lockdowna. Ako ćemo čekati do Božića, mjesecima nakon toga ćemo se boriti s posljedicama, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za online magazin Spiegel.

Navodi da je prednost koju je Njemačka imala na proljeće u usporedbi s ostalim zemljama u Europi proigrana. No to nije posljedica nediscipline građana nego nedostatka strožih mjera, rekao je demokršćanski političar.

I ministar gospodarstva Peter Altmaier se založio za uvođenje strožih mjera zatvaranja u najkraćem mogućem roku. U Njemačkoj opet bilježimo eksponencijalni rast broja zaraženih. To pod svaku cijenu moramo zaustaviti, rekao je ministar gospodarstva.

I bavarski premijer Marcus Soeder pridružio se nekim vodećim njemačkim političarima koji zagovaraju da Njemačka ode u potpuni lockdown u razdoblju preko Božića i Nove godine.

– Moramo djelovati i to napraviti čim prije, kazao je Soeder tijekom zajedničkog posjeta s ministrom zdravstva Jensom Spahnom budućem centru za cijepljenje u Nuerenbergu.

I vlada jugozapadne pokrajine Baden-Wuerttemberg navela je kako je “tvrdi lockdown” koji bi trajao najmanje do 10. siječnja potreban kako bi se u smanjio broj infekcija u zemlji.

Novi rekordan rast zaraženih i umrlih

Državni epidemiološki Institut Robert Koch ponovno bilježi rekordan broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa. U petak je zabilježeno 29.875 novih slučajeva zaraze te 598 umrlih.

Iako to nije bilo planirano, sve je vjerojatnije da će se predstavnici saveznih i pokrajinskih vlada održati izvanredni sastanak u nedjelju na kojem bi trebale biti razmotrene nove mjere koje bi najvjerojatnije sadržavale tvrdi lockdown još prije Božića.

Početkom mjeseca kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina odlučili su produljiti mjere blažeg zatvaranja, uvedene početkom studenog, a koje sadrže zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih i sportskih ustanova te stroga ograničenja osobnih kontakata. Prema tom planu je bilo predviđeno da se pravila o ograničenju kontakata ublaže preko božićnih praznika, ali se ova odluka sada dovodi u pitanje.

Neke savezne pokrajine poput Saske i Bavarske su već uvele strože mjere zatvaranja što uključuje i zatvaranje maloprodaje osim trgovina sa živežnim namirnicama i ljekarne, a slično se planira i u ostalim saveznim pokrajinama poput Berlina.

Cilj sastanka koji bi se trebao održati u nedjelju je usklađivanje mjera kako bi na području cijele zemlje na snazi bila podjednaka pravila.Na posljednjem sastanku je odlučeno da savezne pokrajine samostalno mogu uvoditi nove mjere ovisno o epidemiološkom stanju.

Sjeverne savezne pokrajine su slabije pogođene pandemijom od južnih, donosi Hrt.hr.

Podijeli objavu