Podijeli objavu

UJEDINJENO KRALJEVSTVO i Europska unija vrlo su udaljeni u ključnim pitanjima pregovora o Brexitu tako da treba biti spreman na izlazak Britanije iz EU-a 31. prosinca bez sporazuma, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

“Bojim se da smo još uvijek vrlo udaljeni u nekim ključnim stvarima, no dok je života ima i nade, nastavljamo razgovarati da vidimo što možemo učiniti. Ujedinjeno Kraljevstvo sigurno neće napustiti pregovore”, rekao je Johnson novinarima.

Johnson je dodao da se sporazum može napraviti ako ga EU želi. Rekao je da je spremna napraviti dodatni korak i ponovio svoju ponudu da razgovara s drugim čelnicima EU-a, piše Hina.

No izlazak bez trgovinskog sporazuma je najvjerojatniji ishod, rekao je.

“Moram, međutim, ponoviti da se najvjerojatnije sada moramo pripremiti za uvjete WTO-a (Svjetske trgovinske organizacije), australske uvjete”, rekao je Johnson.

Izostane li trgovinski dogovor, Britanija će od iduće godine s Europskom unijom trgovati prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što znači uvođenje novih carina, a Australija i EU nemaju sveobuhvatni trgovinski sporazum te se njihova trgovina uglavnom odvija po pravilima WTO-a.

Postoje tri ključna područja neslaganja

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson poručili su u nedjelju da se pregovori o budućim odnosima dviju strana nastavljaju unatoč tome što su ranije rekli da je nedjelja krajnji rok.

“Naši pregovarački timovi posljednjih dana radili su dan i noć. Unatoč iscrpljenosti nakon skoro godinu dana pregovaranja, unatoč činjenici da su krajnji rokovi nekoliko puta prekoračeni, mislimo da je razumno u ovom trenutku učiniti dodatni korak. Ovlastili smo naše pregovarače da nastave pregovore kako bi vidjeli je li moguć sporazum čak i u nekoj kasnijoj fazi”, poručili su u zajedničkom priopćenju von der Leyen i Johnson nakon telefonskog razgovora.

Ključna područja neslaganja su ribarstvo, pravedni tržišni uvjeti i rješavanje budućih sporova.

Vremena za dogovor sve je manje. Ako se i postigne sporazum trebat će ga još i ratificirati prije nego što istekne prijelazno razdoblje u kojem je Velika Britanija još dio unutarnjeg tržišta i carinske unije. Prijelazno razdoblje istječe 31. prosinca u ponoć.

Diplomatski izvori iz EU-a agenciji Reuters su rekli da članice Unije pozdravljaju nastavak pregovora i da su spremne “poduzeti sve potrebne korake” kako bi što prije sprovele sporazum koji bi pregovarači postigli, donosi Index.hr.

“Pozdravljamo nove informacija s pregovora da je ostvaren napredak i da će se pregovori nastaviti. Idući će dani biti važni”, poručit će 27 članica Unije, po diplomatskim izvorima Reutersa u Bruxellesu.

“U slučaju da pregovarač predstavi sporazum, Vijeće (koje predstavlja države članice) će bez odgode razmotriti pojedinosti sporazuma, ovisno o toj procjeni, poduzet će sve potrebne korake kako bi osiguralo da sporazum stupi na snagu što je prije moguće”, rekao je diplomatski izvor.

Podijeli objavu