Podijeli objavu

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 830 novih zaraza koronavirusom, od Covida-19 umrle su još 22 osobe, a zbog teškog epidemiološkog stanja restrikcije su produžene i na idući tjedan, objavila je u subotu slovenska vlada.

Obavljeno je 2648 testova, a pozitivnih brisova na koronavirus bilo je 830 odnosno 31,3 posto, nešto više nego dan ranije, potvrdilo je ministarstvo zdravstva.

Povećan je i broj oboljelih u bolnicama, pa je trenutno hospitalizirano 1315 pacijenata, 39 više nego prethodni dan, od čega je 201 teže oboljeli na intenzivnim odjelima, osam više u odnosu na dan ranije.

S novim fatalnih ishodima bolesti u zadnja 24 sata broj preminulih od posljedica Covida-19 u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 2063, po čemu je ona među zemljama u Europi s najvišim mortalitetom.

Zbog epidemiološke situacije koja je unatoč strogim mjerama i dalje vrllo teška vlada Janeza Janše je sinoć objavila kako mjera zabrane rada neesencijalnih trgovina i nekih usluga ostaje na snazi još sedam dana, unatoč mišljenjima da treba dopustiti ponovni rad trgovina obuće i odjeće, cvjećara, frizerskih salona i salona za masažu.

O toj su mogućnosti s vladom u subotu govorili predstavnici obrtnika i trgovaca kojima je poručeno da će se neke mjere uskoro na tom području početi ublažavati, ovisno o razvoju stanja i situaciji u pojedinim regijama.

Na snazi idući tjedan ostaju i druge stroge restrikcije, kao što su zabrana okupljanja izvan užeg obiteljskog kruga, policijski sat, te zabrana napuštanja granica matičnih općina, osim zbog odlaska na posao i povratka s posla i nekih drugih izuzetnih okolnosti.

Od subote je otvoreno nekoliko skijaških centara, ali uz ograničenja i u smanjenom opsegu, ne smiju se koristiti zatvorene kabine na žičarama. Za tu je djelatnost problem i to što odlazak na skijanje još nije opravdani razlog za odlazak izvan matične općine. Zatvoreni su i ugostiteljski i turistički objekti u takvim centrima, a zbog strogog režima na državnim granicama uslijed epidemije ne mogu računati niti na strane posjetitelje, prenosi Pogled.ba.

Podijeli objavu