Podijeli objavu

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislav Saucha je zbog lažiranja putnih naloga u aferi Dnevnice nepravomoćno osuđen na tri godine, dok je njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko dobila četiri i pol godine zatvora, javlja Hina.

Dosuđena im je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja službene dužnosti, a državi će morati vratiti novac izvučen preko lažnih putnih naloga.

Zeljko nije došla na izricanje presude koju je objavilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem Sanje Mazalin.

“Krivi su”

Krivi su, javlja naš reporter.

“Zajedno su od studenog 2013. do siječnja 2016. dogovorili da izrade putne naloge. Saucha je potpisivao, a Zeljko ovjeravala iako su znali da se radi o lažnim nalozima. Zeljko je izradila 130 putnih naloga i preuzela novac, nakon čega su novac dijelili. Na ime akontacija i dnevnica stekli su 598 tisuća kuna…

Saucha je iskoristio položaj i ovlasti te kao službena osoba ovjerio ispravu s lažnim podacima.

Zeljko je još kriva što je do 2016. izrađivala putne naloge i koristila to što je se nije kontroliralo te izradila 66 putnih naloga. Imitirala je potpise Nevena Zelića i Davora Božinovića te za takve putne naloge preuzela akontacije i dnevnice, čime je stekla korist od 349 tisuća kuna”, rečeno je na sudu.

“Saucha godina i osam mjeseci plus osam mjeseci, plus 7 mjeseci, plus 6 mjeseci, objedinjeno tri godine zatvora. Zeljko 1 godina i 7, plus osam mjeseci, plus 1 i 7 mjeseci, plus osam mjeseci, 7 mjeseci, plus šest mjeseci, objedinjeno 4 godine i 6 mjeseci. 590 tisuća kuna moraju solidarno platiti RH, a Zeljko mora još dodatnih 349 tisuća kuna”, rečeno je na sudu.

Obrazloženje presude

Prilikom obrazlaganja presude rečeno je kako nije sporno da su se krivotvorili putni nalozi i da je na ime akontacije i dnevnica isplaćeno 590 tisuća kuna te oko 350 tisuća kuna koje je uzela samo Zeljko te da ni jedno od 190 službenih putovanja nije obavljeno. Također, Zeljko je izrađivala lažne putne naloge i nakon odlaska Sauche.

“Najsporniji dio optužnice je jesu li Saucha i Zeljko surađivali. Samo je Zeljko kontaktirala službu za obračun,  samo je ona preuzimala sav novac. Jedina je i koja je mogla krivotvoriti potpise Zelića i Božinovića, vještačenjem nije utvrđeno da je ona krivotvorila potpise, ali je utvrđeno da ima dobre grafomotoričke sposobnosti i da je mogla krivotvoriti potpise. U pretrazi njenog stana nađeno je više primjeraka istog izvješća o isplaćenim dnevnicama za službena putovanja kojima je htjela umanjiti ukupno isplaćen novac.

Zeljko je tijekom suđenja prebacivala krivnju na sve oko sebe, iznosila apsurdne konstrukcije, njeni životni troškovi i krediti nisu mogli biti pokriveni plaćom koju je primala.

Najspornije djelo inkriminira Sauchu i Zeljko zajedno jer je Zeljko nastavila djelo i kada je Saucha otišao. Nije se ustručavala krivotvoriti potpise sjedeći pred vratima dva premijera.

Isplata po fiktivnom ugovoru o djelu iz srpnja 2013. pokazuje njihovu povezanost, obrazložila je sutkinja njihovu povezanost te dodala: Zajedničko počinjenje zloporabe ukazuje na specifičan odnos okrivljenika koji će biti temelj za kasnije krivotvorenje putnih naloga.

Zeljko je bila jedina koja je primala naknadu za prekovremene sate i pasivno dežurstvo. To joj je omogućio Saucha.

Zeljko je u obrani tvrdila da je Saucha nalagao izradu putnih naloga i preuzimao sav novac, međutim, takva njena obrana je neuvjerljiva jer je u pretrazi njenog stana pronađena plava kuverta s imenom Slavka Goldsteina i iznosom od 66 eura. Ona je potpisivala račune uz putne naloge. Saucha je zdušno tvrdio da ni jedan putni nalog nije potpisao niti je primio bilo kakav novac.

Jedan od dokaza koji govori protiv Sauche su vještačenja potpisa. Njihovi rezultati ukazuju na iste zaključke da je Saucha vrlo vjerojatno potpisao naloge. Svi vještaci su utvrdili niz podudarnosti između Sauchinih spornih i nespornih potpisa.

Pune dvije godine nitko nije problematizirao putne naloge. Međutim, kada je krajem prosinca 2015. bilo evidentno da vlada Zorana Milanovića odlazi, u računovodstvo su došla dva putna naloga za siječanj. Saucha je ravnatelju Ureda za pravne poslove rekao da vlada radi i dalje i da se putovanja odvijaju.

Do ovakve zloupotrebe ne bi došlo da nije bilo propusta u poslovanju Ureda za opće i pravne poslove. Trebali su tražiti “boarding passove” i izvješća o putovanju. Ured za reviziju im je ukazao na manjkavosti putnih naloga, ali ni tada nije reagirao ni ispravio svoju praksu.

Zahvaljujući medijima koji su uvidjeli nelogičnosti izvješća Ureda za reviziju, ova su djela ostala otkrivena. Ova djela, osim što su sramota za mladog i visokopozicioniranog dužnosnika, usporavaju i rast povjerenja građana u državnu vlast.

Sauchi je kao otegotna okolnost uzeto to što je djelo počinio kao visokopozicionirani državni dužnosnik”, stoji u obrazloženju presude.

Izjave nakon izricanja presude

Presuda je u tom slučaju trebala biti objavljena još 27. studenog, ali je predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin ponovo otvorila raspravu i dopunski ispitala svjedokinju Kristinu Horvatić, djelatnicu Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i vlade RH (UZOP), koja je kazala da tijekom sastanaka u UZOP-u radi rebalansa ili izrade novog proračuna nije bilo razgovora o visini dnevnica.

Svjedokinja je u dopunskom ispitivanju kazala da na tim sastancima, na kojima je bio i Saucha, “nikada nije spomenula da posebni savjetnici troše puno novca na ime dnevnica ili akontacija dnevnica iako je bila upoznata s visinom tih troškova”. Dodala je i da u svojim bilješkama nije imala napisanu konstataciju kako se na dnevnice posebnih savjetnika potrošilo puno novca.

Oboje tvrde da nisu krivi

Saucha i Zeljko od početka suđenja u tzv. aferi Dnevnice ističu da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok, pak, tvrdi da je Zeljko putne naloge nastavila lažirati i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa ukupnu štetu procjenjuju na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u bivšem sazivu sabora kao član Kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu, donosi Index.hr.

Podijeli objavu