Podijeli objavu

Na području Parka prirode Papuk nakon više od 60 godina viđen je vuk. Nakon obavljenih analiza snimki nastalih početkom studenog ove godine na kamerama Čuvarske službe PP-a Papuk vijest su potvrdili sa sigurnošću.

Nakon obavljenih analiza snimki koje su nastale početkom studenog ove godine na kamerama Čuvarske službe Parka prirode Papuk sa sigurnošću možemo reći da je na području Parka nakon više od 60 godina zabilježena prisutnost vuka, objavili su na službenim stranicama Parka prirode Papuk.

Brojni stručnjaci na temelju snimke potvrdili su da se radi o prvom pravom dokazu da je Papuk mjesto na koje se vratio vuk.

Kako bi istražili teren i započeli s praćenjem znakova pojavnosti vuka, Čuvarska služba Parka prirode Papuk, stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirali su prvi stručni terenski obilazak prilikom kojeg je utvrđen način na koji će čuvari prirode, šumari i lovci pratiti, bilježiti, ali i spremati sve znakove koji bi upućivali na prisutnost vuka, navode u PP-u Papuk.

‘Nakon što smo nedvojbeno dokazali prisutnost vuka u Parku prirode Papuk obavili smo razgovore s gotovo svim korisnicima prostora, upoznali ih s činjenicama koje upućuju na to da pojavnost vuka nije neočekivana, ali najvažnije u ovom trenutku je to da ne predstavlja opasnost ni za fond divljači kojom se gospodari, a jednako tako ni za stočare. Ranija nagađanja o šteti na stoci na širem području oko Papuka pokazala su se pogrešnima jer je utvrđeno da nije bila riječ o napadima vukova, nego pasa koji su bez nadzora lutali navedenim područjem’, kaže Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Kako je važno pratiti pojavnost vuka u novom području te obavijestiti sve dionike koji provode gospodarske aktivnosti u okolici ili na području Parka, organiziran je sastanak na Jankovcu, u prostorijama Parka prirode Papuk. Raspravljalo se o prisutnoj fauni na tom području, a posebice o populaciji čaglja koja bilježi zdrave i jake jedinke, u odstrelu vrlo često visoko trofejne. Zaključeno je da je populacija divljači (jelena i srne) u jako dobrom stanju, a izražena je i bojazan jer je čaglja i vuka vrlo lako zamijeniti pa bi vuk mogao stradati u ovoj lovnoj sezoni.

Predloženo je redovito informiranje o provedenim i planiranim aktivnostima na terenu. Zaključeno je da se osim Hrvatskog lovačkog saveza, koji je već obaviješten, treba obavijestiti županijski lovački savez, kao i lovne udruge koje gospodare na tom području.

U narednom razdoblju, sukladno epidemiološkim uvjetima i preporukama nacionalnog Stožera što se tiče pandemije Covida-19, planiraju se sastanci sa stočarima i lovačkim udrugama koji će tom prilikom biti obaviješteni o postojećim podacima, suradnji i zajedničkom praćenju te će biti zamoljeni da obrate pažnju i sve podatke dojave čuvarskoj službi Parka, koja će i njih informirati ukoliko bude novih nalaza, ističe Tportal.hr.

Podijeli objavu