Podijeli objavu

Potpredsjednik HSP-a i nositelje liste Mostar Jug ispred koalicije Mostar moj dom Lazo Raič u intervjuu za Dnevni list iznio je svoja očekivanja od nedjeljnih mostarskih izbora.

Koalicija Mostar moj dom ima zanimljivu kampanju, a posebno se ističe vaša kampanja na Gradskom području Jug, gdje ste u dvije faze obišli sve mjesne zajednice na tom području. Šta su vam građani rekli, šta poručili?

-Stanovnici svih mjesnih zajednica posebice su istakli masovni odlazak cijelih obitelji iz ovog gradskog  područja, te su posebno istakli da nakon gašenja Aluminija od strane vladajuće stožerne iseljeničke stranke. Osim nedostatka radnim mjesta građani su istakli i lošu infrastrkturu, posebice cestovnu, u svim mjesnim zajednicama, a najlošije stanje je u Ortiješu gdje kada počmu poznate mostarske jesenske kiše da se stvore tolike lokve da se sa automobilima ne može doći do kuće. Mještani su izrazili određenu dozu pesimizma da se može išta promjenuti na bolje, ali da se ne predaju i da će pokušati glasovanjem za koaliciju Mostar moj dom ublažiti iseljavanje sa juga Mostara.

Je li Aluminij ključan adut oporbe u mostarskim izborima?   

-Ma nije Aluminij d.d. Mostar nikakva moneta za potkusurivanje i borbu stranaka. On je bio prevažan za ekonomski opstanak Hrvata u Mostaru i Hercegovini. Koalicija „Mostar moj dom“ kojeg čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast sa razočarenjem gleda na propadanje Aluminija d.d. Mostar i ne dolaska pompozno najavljenih investicija. Posljednje izjave o ulaganju tri milijuna maraka u Ljevaonicu su netočne i čista obmana. Riječ je o skidanju limova s krova Tvornice anoda i prebacivanje na krov iznad Ljevaonice. Također tu je i kozmetičko bojanje same ljevaonice te samo jednomjesečnog angažmana i pretakanja neupotrebljivih reslova i profila u Ljevaonici prošli mjesec. Sada je sve opet stalo i hladno i mračno. Ovo nije niti izbliza investicija kakva se očekivala u Aluminij i obećana nova radna mjesta.

Lazo Raič: Pobjeda HSP-ove koalicije nad SDA-ovom koalicijom na Jugu donijeti će Hrvatima gradonačelnika Mostara! 1

Šta će se desiti dalje sa Aluminijem?

-Nakon skidanja lima će uslijediti daljnja demontaža u Tvornici anoda kao i samoj Elektrolizi gdje će stanje biti jednako onoj u Sokolu ili drugim poduzećima. Skladišta su odavno ispražnjena, a sada slijedi rezanje i preprodaja, gola trgovina kakvu su već uradili s proizvodnim pogonom Glinice koja je izrezana i prodana u staro željezo za pet milijuna maraka. Ovdje će biti daleko više posla i breneri će imati mjesecima što raditi i pilati, i danju i noću, ipak više noću. Dok „drugovi“ iz stožerne stranke pilaju Aluminij, naša djeca i mladi odlaze trbuhom za kruhom u Njemački i Irsku kao i treće zemlje. Za to vrijeme sinovi i kćeri, nevjeste i zetovi se bogate i kupuju nekretnine po Makarskoj rivijeri i Dalmaciji. Iznose naš novac iz Hercegovine i uništavaju radna mjesta Hrvatima u Mostaru i Hercegovini kako bi vozili skupocjene automobile i pričali da imaju nekretninu u  Zagrebu ili na moru. Pa to je strašna i dugoročno najgora izdaja hrvatskih nacionalnih interesa u Bosni i Hercegovini. Narod šuti dok ima posla i kruha, i dopustio im je da se bahato ponašanju u Mostaru, i Hercegovini, ali kada dobije otkaze, kada propadnu poduzeća i radna mjesta, bit će kasno plakati ili „bacati boce vode“. Tada će uslijediti torba na leđa i u daleki svijet, kao Kurdi ili drugi narodi koji su izgubili politički i teritorijalni suverenitet. Da je bilo mudrosti, svi Hrvati nekadašnje HZ „Herceg-Bosne“ su mogli raditi i graditi, ovako može samo sto obitelji, a ostali moraju u Hrvatsku i dalje u Europu. Tužno  ali istinito.

Izgleda da je sve crno. Vi smatrate da koalicija Mostar moj dom može donijeti malo optimizma i vratiti nadu građanima Mostara?

Koalicija „Mostar moj dom“  je izradila gospodarski program kojim se konkretno potiče otvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno to mislimo na osnivanje Holdinga od svih javnih poduzeće i ustanova u vlasništvu Grada Mostara, čime bi se napravile velike uštede, a i spriječile malverzacije sa javnim nabavkama. Također i zapošljavanje u Holdingu bilo bi puno transparetnije nego što je sada slučaj, gdje imamo možda i najteži oblik nepotizma u cijeloj Europi.

Možete nam reći konkretno nešto više o vašem planu i programu za novoupošljavanje?

-Kroz Holding , točnije kroz buduću podružnicu Holdinga, sadašnje JP Parkovi, pokrenutu ćemo projekat Regija Mostar – Europska regija cvijeća, gdje ćemo po uzoru na europske gospodarske regije , promovirati mostarsku regiju kao regiju cvijeća i gdje će moći svoju egzistenciju naći veliki broj Mostaraca. Do rata u Mostaru se proizvodilo 25 000 000 cvijetova što je bilo 25% potreba tadašnje države, sada se na ovoj branši otvaraju još puno veće mogućnosti, jer u jugoistočnoj Europi nema niti jedna regija cvijeća, te se iz predpristupnih  fondova europske unije mogu za ovaj projekat povući velika sredstva, te smo uvijereni da kao kooperanti svoju egzistenciju mogu u ovoj branši pronaĆi svi naši poljoprivrednici. Najvažnije je osnivanje novog Ured za EU projekte koji će imati zadaću da postojeće institucije brendira i otvori za europska sredstva predpristupnih fondova EU. Tu su važna i uvezivanja sa Dalmacijom i gradova u trokutu Mostar – Dubrovnik – Split.

Tražite i prenamjenu Partizanskog  groblja i vraćanje otete zemlje Katoličkoj crkvi, hoćete li uspijeti u tome?

-Koalicija „Mostar moj dom“ kojeg čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast u svom programu ima vraćanje Katoličkoj crkvi ukradenog, od strane komunista,  zemljišta na „Biskupovoj glavici“. U ne tako davnom  istupu nekog SUBNOR-a oko Partizanskog spomen obilježja u Mostaru, i blagoj reakciji Gradske uprave Grada Mostara, u formi nekog pravdanja i ispričavanja, vidi svu nemoć i jad Gradske uprave i gradonačelnika Ljube Bešlića. Ta Udruga uporno ističu nekakve „heroje“ partizanskog pokreta a ne činjenice i žrtvu hrvatskog naroda i samih svećenika. Notorna je činjenica da su ti partizan ubili sedam franjevačkih svećenika iz Franjevačkog samostana u Mostaru i bacili ih u Neretvu, kao i brojne druge svećenike u zapadnoj Hercegovini za čijim zemnim ostatcima se i dan danas traga.  Tamo gdje je tkz. „Partizansko groblje“ tu su ubijeni Hrvati katolici, nešto sjevernije, od tog spomenika prema bolnici na Bijelom Brijegu. Međutim, kao bi komunisti i režim zabranili istraživanja i otkopavanjima, smislili su da taj cijeli prostor od oko 8 hektara, nekadašnje „Biskupove glavice“, ograde i proglase „partizanskim grobljem“. Pa tu nije ubijen nijedan partizan, niti je sahranjen, nego su kasnije pod pokroviteljstvom Beograda, i istaknutog njihovog kadra, arhitekte Bogdana Bogdanovića, napravili mauzolej u koji su donijeli neke zemne ostatke i kosti, od nekih poginulih i proglasili cijeli kompleks Partizansko spomen groblje. To su nepobitne činjenice, tamo partizana nema, posebice nema heroja, ali ima zločinaca. Tadašnji biskup msgr Petar Čule je odležao osam i pol godina zatvora u Zenici, između ostalog kako bi se provela i ova ideja otimanja zemlje i prikrivanje partizanskih zločina. Pa i sam Đžemal Bijedić je kasnije rekao da je biskup Čule morao na robiju iz političkih razloga i da mu je sve to montirano.  Zbog svega navedenog boriti ćemo se da ispravimo ovu civilizacijsku nepravdu i vjerujemo u razumijevanje svih budućih gradskih vijećnika.

Sve je to izborni program, ali što vi konkretno očekujete u nedelju na izborima za gradsko područje Jug?

-HSP je uvijek u Jugu imao odlične rezultate, posebice na lokalnim izborima gdje smo na predzadnjim i zadnjim lokalnim  izborima bili druga hrvatska stranka, odmah poslije HDZ-a BiH. Moram ovdje napomenuti da je HSP na zadnje lokalne izbore za Grad Mostar išao samostalno i osvojio točno 2605 glasova, što je bilo preko 13 % hrvatskih glasova. Ne sumnjam da ćemo sada pojačani kolegama demokrščanima ponoviti taj rezultat i da ćemo osvojiti četiri mandata po jedan sa tri područne liste Jug, Jugozapad i Zapad, te gradske liste i na taj način u potpunosti promijeniti sadašnju politiku. Moram vam pojasniti da se u Jugu biraju samo dva vijećnika i da je prvi mandat rezerviran za HDZ BiH, a za drugi je borba između koalicije Mostar moj dom i koalicije koju predvodi SDA, koja je i jedina Bošnjačka lista, jer SDP-ova koalicija koja ima i članstvo i simpatizere na ovom gradskom području, nije predala listu kako bi omogućila SDA-u da dođe do mandata. Raspodjela tog drugog mandata vjerojatno žele  biti presudna za izbor gradonačelnika Mostara, te pozivam Hrvate da na područnoj listi Jug glasaju za Mostar moj dom. Nažalost imam dojam da bi HDZ BiH više volio da izgubi gradonačelnika, nego da koalicija Mostar moj dom osvoji mandat na Gradskom području Jug i da pravaši mogu pomoći mještanima kroz Povjerenstvo koje se sastoji od dva izabrana vijećnika tog područja.

Podijeli objavu