Podijeli objavu

Vođe Republikanaca i Demokrata u američkom Kongresu usuglasile su u nedjelju 900 milijardi dolara vrijedan novi paket pomoći gospodarstvu i pojedincima pogođenima koronavirusom, a glasovanje se očekuje u ponedjeljak.

Novi paket poticaja usuglašen je nakon višemjesečnih pregovora a dolazi u vrijeme ubrzanog širenja covida-19 kojim se u SAD-u svakoga dana zarazi više od 214 tisuća ljudi, piše Hina.

To bi bio drugi najveći ekonomski poticaj u američkoj povijesti, nakon paketa mjera pomoći vrijednog 2,3 bilijuna dolara usvojenoga u ožujku.

Vođa demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer očekuje da će prijedlog dobiti dovoljnu podršku za brzi prolazak u oba doma Kongresa. Demokrati će, dodao je, tražiti veću pomoć nakon što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja iduće godine.

Zakonom kojeg mora potpisati predsjednik Donald Trump osiguravaju se izravne pomoći pojedincima od 600 dolara, povećava se naknada za nezaposlene, produljuje moratorij na ovrhe, donosi N1. Milijarde dolara pomoći namijenjene su i za mala gospodarstva, pomoć u hrani, distribuciju cjepiva, te prijevoz i zdravstvenu zaštitu.

Podijeli objavu