Podijeli objavu

Velika Britanija počela je u srijedu testirati vozače kamiona na covid-19 kako bi se ponovo uspostavio promet između te otočne zemlje i europskog kontinenta te je pozvala vozače da zbog velikih gužvi izbjegavaju južnu Englesku, ističe Hina.

“Testiranje je počelo, nastojimo ponovo uspostaviti promet između Ujedinjene Kraljevine i Francuske”, kazao je ministar prometa Grant Shapps.

Upozorio je, međutim, da francuska granična policija radi samo na temelju jutrošnjeg dogovora te da se zastoji ne smanjuju.

“Molimo vas da izbjegavate Kent dok se gužva ne raščisti. Dolazak u to područje će samo produljiti vaše putovanje”, napisao je ministar u poruci vozačima na Twitteru.

London i Pariza su postigli dogovor o prelasku granice uz negativan test na covid-19, no tisućama kamiona će biti potrebno “nekoliko dana” da iz luke u Doveru prijeđu La Manche.

Vozači kamiona koji su negativni na covid-19 moći će se ukrcati na trajekte za Calais, nakon što su brojne zemlje zatvorile svoje granice za Britance u strahu od mutiranog virusa SARS-CoV-2.

Vozači su bijesni zbog zastoja i danonoćnog čekanja te su se danas kod Dovera sukobili s policijom, tražeći prelazak u Francusku što je prije moguće. Njih više tisuća, iz brojnih europskih zemalja, danima su zatočeni u južnoj Engleskoj i mnogi neće stići svojim kućama za Božić.

Vozači koji su zapeli u Engleskoj zbog odluke većine europskih zemalja da zatvore svoje granice za ljude koji pristižu iz Velike Britanije bijesni su jer nemaju hrane, vode i primjerene sanitarne uvjete.

“Situacija je neljudska i jedino što tražimo je rješenje”, kazao je jedan španjolski vozač.

“Mislim i uvjeren sam da ovo što se sada događa nema nikakve veze s koronavirusom, ali ima veze s politikom, odnosno brexitom”, kazao je drugi vozač.

Vozači će se podvrgnuti brzom testu, a svatko tko bude pozitivan će morati pristupiti preciznijem PCR testiranju na čiji se rezultat duže čeka. Ako i taj test bude pozitivan, vozač će ići u samoizolaciju u hotelsku sobu.

U utorak navečer je u Kentu, na jugoistoku zemlje, zapelo oko 4000 kamiona, na autocesti od Londona prema luci stoji oko 800 kamiona, a 3000 kamiona je blokirano u bivšoj zračnoj luci, gdje vozači mogu obaviti obavezna testiranja, prenosi N1.

Podijeli objavu