Podijeli objavu

Nova crnogorska vladajuća parlamentarna većina prihvatila je izmjene zakona o slobodi vjeroispovijesti koje su pripremljene pod utjecajem Srpske pravoslavne crkve, a raspravu su bojkotirali svi oporbeni zastupnici tvrdeći da ne postoji kvorum za održavanje sjednice skupštine Crne Gore, piše Hina.

Prihvaćanje izmjena zakona popraćeno je pljeskom vladajućih zastupnika, dok su oporbeni držali konferenciju za novinare u predvorju crnogorskog parlamenta tvrdeći da je pogažen Ustav Crne Gore te da su odluke parlamenta nelegitimne i nevaljane.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je donijela prethodna crnogorska vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista, tražio je od vjerskih zajednica da dokazuju vlasništvo nad nekretninama.

Odmah nakon donošenja usprotivila mu se Srpska pravoslavna crkva koja je u većem dijelu 2020. organizirala masovne prosvjede tvrdeći  da je cilj zakona otimanje njezine imovine u Crnoj Gori.

Upravo su ti prosvjedi, prema ocjeni analitičara, doveli do prvog izbornog poraza Mile Đukanovića i prve smjene vlasti u Crnoj Gori u posljednja tri desetljeća.

Izmjenama zakona ukinula se promjena statusa crkvene imovine, što znači da ona ostaje u posjedu Srpske pravoslavne crkve, a država, ako želi tu imovinu evidentirati kao svoju, može se obratiti sudu.

Oporbeni zastupnici u utorak rano ujutro ustvrdili su da vladajuća većina nije imala kvorum jer je jedna zastupnica u samoizolaciji zbog koronavirusa i uključila se u raspravu putem interneta, dok drugoj Državna izborna komisija nije potvrdila zastupnički mandat.

– Skandalozno ponašanje, drastično kršenje Ustava, demokratskih principa i standarda većine, rekao je zasupnik DPS-a i bivši premijer Duško Marković te dodao da će međunarodnu zajednicu upozoriti na takvo ponašanje.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je nazočio raspravi, rekao je da Demokratska partija socijalista (DPS) političkom korupcijom pokušava promijeniti izbornu volju građana, navodi Hrt.hr.

– Ovdje se radi o organiziranom kriminalu povezanim s vrhuškom vlasti i mi ćemo to dokazati u idućem razdoblju, rekao je Krivokapić.

Podijeli objavu