Podijeli objavu

Umjeren potres zabilježen je kod Petrinje iza 4 sata, a osjetio se i u Zagrebu. Tlo je ponovno snažnije podrhtavalo i u 9.15 sati kada je zabilježen potres magnitude 3,9 stupnjeva po Richteru s epicentrom u Žažini pod Petrinje. Potresa će još biti, upozorila je voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić, a stižu i prve informacije o obnovi oštećenih područja, piše Tportal.hr.

Noćas, 31. prosinca 2020. godine u 04 sata i 43 minute seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice, izvijestili su iz Seizmološke službe.

Područje oko Siska i Petrinje noćas je pogodilo i više slabijih potresa.

‘Danas, 31. prosinca 2020. godine u 9 sati i 15 minuta, seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom 10 km zapadno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice. Dojava o štetama nemamo. Osjetio se u široj okolici’, izvijestili su iz Seizološke službe. Taj se potres ponovno osjetio i u Zagrebu.

‘Svi su epicentralno područje i svi su naknadni potresi. Potresa ima zaista puno, i bit će ih još’, rekla je voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić za Hrvatski radio.

‘U odnosu na noć prije, bilo je puno mirnije. Kontrola i pregled sela i zaselaka su bile glavne aktivnosti. Ovaj tren na terenu imamo interventne timove i one koji imaju planirane aktivnosti. Ljudi su se dosad već snašli za pirvremeni smještaj, a pričamo o onima koji nisu smješteni u prihvatne centre’, rekao je pročelnik HGSS-a Josip Granić.

‘Dio koji se tiče samog spašavanja, mi se iskreno nadamo da je gotov’dodao je.

200-tinjak obitelji se više ne može vratiti u svoje kuće, a njih oko 1000 je oštećeno. Oko mjesec dana posla čeka inženjere koji obilaze građevine, a bit će više uklanjanja materijala nego u Zagrebu. Danas oko 80 do 100 statičara izlazi na teren, otkrio je dekan građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić.

Građani trebaju prijaviti štetu, rekao je župan Ivo Žinić u emisiji U mreži Prvog. Nakon prvog potresa bilo je 575 prijava, a sada je to 3500 oštećenih objekata.

‘120 milijuna kuna za početak, od čega 100 za Sisačko-moslavačku županiju, a tijekom dana ćemo definirati prioritete, neće biti kompliciranih zahtjeva ni velikih kontrola’, otkrio je ministar Darko Horvat.

Žinić misli da bi se trebalo potrošiti na sanaciju kuća i stanova, infrastrukture, smještaj i uklanjanje materijala, osposobiti škole, bolnice…

‘Voljela bih da se ovo tretira kao izvanredna situacija i da se sve ubrza, sustav je pretrom’, rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

 

Podijeli objavu