Podijeli objavu

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović objasnio je svoju prijašnju izjavu poručivši da nije vratio novac za obnovu, nego je rekao da ga ne treba jer mu je iznos od 30 milijuna kuna neprihvatljiv, a dodao je i da je razgovarao s premijerom koji mu je dao riječ da će novca biti više, ističe Hina.

– Ja ga nisam vratio, samo sam rekao da ga ne trebam. Rekao sam da sam prespavao noć i donio odluku da je za mene ta ponuda neprihvatljiva, za moj stožer i mene kao čovjeka. Mi smo ljudi, izgubili smo svoj grad i nismo kamen. Emotivno, normalno, moramo reagirati. Mislim da svi imamo šansu da stanje popravimo. Razgovarao sam s premijerom i dao mu do znanja da moramo imati još snažniju komunikaciju u preraspodjeli sredstava, rekao je Dumbović u centru Petrinje, gdje su obilježavali dan žalosti.

Smatra da se vezano za novac koji je potreban za pomoć ne bi trebalo politizirati na način da mu se govori kako je riječ o predizbornoj kampanji.

– Moja kampanja je na neki način umrla s gradom. Ovdje nema kampanje ni politike, samo jasni stavovi da je Petrinja najgore razrušen grad na ovom području, kazao je Dumbović.

Premijer Plenković dao riječ da će novca biti više

Dodao je kako smatra da su svi dobili premalo novca, ali i da je premijer Plenković dao riječ da će ga biti više.

– To je meni trebalo. Prije svega, bio sam siguran da poruka koju dajem mora biti jasna. Neću nikada dopustiti da politički ključ osim struke dodjeljuje financijska sredstva. 30 milijuna nije novac koji bi zadovoljio danas, ali dobio sam riječ da ćemo sigurno dobiti više, naglasio je Dumbović.

Kazao je kako im nije bilo prihvatljivo u ovome trenutku da je Glina dobila 25 milijuna kuna pomoći, a oni 30 milijuna.

– Sve se ruši, kada pogledate lijevo i desno, ruši se. Sud se ruši, Gradska uprava, komunalno poduzeće, privreda, osnovna škola, katastar se ruši, grad se jednostavno cijeli ruši. U ovome dijelu gradske jezgre koja je napravljena u 18. i 19. stoljeću bilo kakva improvizacija na kućama na lošim temeljima bila bi najveća glupost, kazao je Dumbović.

Suradnja u Vladi nije upitna

Na pitanje je li ga premijer smirivao jer su Reformisti koalicijski partner u Vladi, Dumbović kaže da suradnja nije upitna.

– Ne dolazi u obzir da suradnja dođe u pitanje i ne dolazi u obzir da mene može Čačić ili premijer smiriti. Ti ljudi ne postoje na svijetu iz političkog života ili bilo kakvog drugog autoriteta, za mene su autoriteti umrli. Za mene živi samo čovjek koji treba ruku politike koja će imati odgovornost prema ovom prostoru, istaknuo je Dumbović.

Dodao je i da ne očekuje samo odgovornost od premijera nego i od lidera Europske unije, navodi Hrt.hr.

– U suprotnom, ako Europe ne bude ovdje da pomogne, onda ja kao europejac ne trebam tu Europu, i to onda moram narodu reći. Meni ne treba ničija procedura od godinu ili godinu i pol dana, sutra meni trebaju zakoni, zaključio je Dumbović.

Podijeli objavu