Podijeli objavu

Japan razmatra proglašavanje izvanrednog stanja u Tokiju i okolnim prefekturama zbog pandemije covida-19, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije premijer Yoshihide Suga.

Njegova najava dolazi nakon što su guverneri četiri prefekture, uključujući i Tokio, u subotu pozvali središnju vladu da uvede mjere za te regije nakon što je došlo do velikog porasta novozaraženih, piše Hina.

Na konferenciji u ponedjeljak, guverner Chibe, Kensaku Morita, pozvao je Sugu da “hitno” donese proglas.

Do proglasa bi trebalo doći ovaj tjedan, izvijestili su lokalni mediji.

Japan je u nedjelju prijavio 3158 novih slučajeva zaraze, od toga je polovica iz četiri prefekture – Tokija, Kanagawe, Chibe i Saitame.

Navodno četiri guvernera također razmatraju skraćivanje radnih sati kafića, karaoke barova i restorana kako bi spriječili širenje virusa.

Guvernerka Tokija, Yuriko Koike, izrazila je zabrinutost zbog povećanja pacijenata s ozbiljnim simptomima nakon što je brojka u nedjelju skočila na 101.

Apelirala je na 14 milijuna stanovnika Tokija da se nastave suzdržavati od neesencijalnih izlazaka.

Japan je u četvrtak prijavio 4336 novih slučajeva zaraze, uključujući 1337 u Tokiju, dok se zemlja nastavlja boriti s obuzdavanjem trećeg vala pandemije. Brojka je premašila rekord prethodnog dana koji je iznosio 3703 novih slučajeva 26. prosinca, prema podacima ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Podijeli objavu