Podijeli objavu

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu je započeo raspravu o drugom pokušaju opoziva predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pristaše prije tjedan dana upali u zgradu Kongresa, piše Hina.

U Zastupničkom domu traje rasprava čiji je rasplet gotovo potpuno izvjestan: drugi opoziv Donalda Trumpa.

Demokrati koji imaju dovoljno glasova za takvu odluku predsjednika optužuju za poticanje na pobunu protiv države.
U pohodu razočaranih Trumpovih birača na Kongres 6. siječnja živote je izgubilo četvoro ljudi, dan poslije umro je i drugi policajac koji je sudjelovao u smirivanju nereda.

Trump bi u srijedu tako mogao postati prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no svjetski mediji pišu kako su male šanse da se opoziv potvrdi i u Gornjem domu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji.

No, za razliku od postupka opoziva 2019. kada je stranka čvrsto stajala uz predsjednika ovaj će put neki će republikanci podržati demokrate i glasovati za podizanje političke optužnice protiv Donalda Trumpa.

Senat s republikanskom većinom ima stanku do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena. Zasada nije jasno kakav su scenarij demokrati odabrali nakon opoziva, prenosi Hrt.hr.

Podijeli objavu