Podijeli objavu

Ministarstvo financija BiH priopćilo je kako niti jedan euro od više desetaka milijuna, koji su stigli kao pomoć preko Međunarodne organizacije za migracije (IOM), nije uplaćen preko jedinstvenoga računa države, čime je izrazilo sumnje u transparentnost rješavanja migrantske krize, javlja Hina.

U priopćenju objavljenom u četvrtak državno ministarstvo reagiralo je na izvještaje dužnosnika IOM-a te na novinarske upite o tome gdje su završili milijuni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize.

“Ministarstvo financija i riznice BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun riznice BiH”, ističe se u priopćenju.

Pri tome su netočnim ocijenili navode da se ministarstvu financija i riznice BiH dostavljaju financijska izvješća iz IOM-a o utrošku tih sredstava, jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost ministarstva sigurnosti BiH. Dodali su kako sve institucije BiH imaju obvezu dostavljati izvješća o izvršenju proračuna i poslovanju, što nije bio slučaj s financiranjem migrantske krize.

Jučer je IOM objavio podatke po kojima je ovoj organizaciji u zadnje dvije godine, uglavnom iz fondova Europske unije, odobreno oko 78 milijuna eura za financiranje migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Iz ovih fondova potrošeno je 51,5 milijuna eura, a za ovu godinu predviđeno je dodatnih 25,2 milijuna eura.

Najviše novca IOM je usmjerio za humanitarnu pomoć ilegalnim migrantima – 77 posto, dok je za uspostavu sedam prihvatnih centara za migrante i izbjeglice izdvojeno 14 posto novca.

Ova organizacija zapošljava i 423 osobe u prihvatnim centrima i svojim terenskim timovima, donosi Glas Istre. Procjenjuje se da u BiH boravi između 7.000 i 9.000 migranata, a najviše ih se nalazi na području Unsko-sanske te Sarajevske županije.

 

Podijeli objavu