Podijeli objavu

Zastupnički dom američkog Kongresa (232 zastupnika glasovala su “za”, njih 197 bilo je “protiv”), izglasovao je opoziv predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pristaše prije tjedan dana provalili u Kongres i izazvali nasilje u kojemu je poginulo petero ljudi. Trump je time postao prvi predsjednik u povijesti koji je opozvan dvaput. Do ovakvog ishoda, koji je bio očekivan, došlo je samo sedam dana prije isteka Trumpova mandata, javlja Hina.

Još nije poznato kada će predsjedateljica donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi jedinu točku optužnice, poticanje na pobunu protiv države, proslijediti Senatu.

Kako je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku iz Washingtona javila naša novinarka Branka Slavica, Trump je opozvan, ali nije smijenjen. Senat se sastaje tek dan prije inauguracije Joea Bidena, demokrati žele da se proces u Senatu dogodi odmah, no republikanci žele proceduru. U ovom trenutku demokrati nemaju 17 republikanskih ruku, koliko im je potrebno za retroaktivnu smjenu Donalda Trumpa, koju žele kako bi zauvijek zapečatili njegovu političku karijeru.

– Donald Trump teško je ranjen, ali još uvijek nije napušten od Republikanske stranke, rekla je Slavica, istaknuvši kako prema posljednjim, danas objavljenim anketama 90 posto njegovih pristaša, što je u ovom trenutku jezgra stranke, želi da on bude republikanski predsjednički kandidat 2024.

Slavica je rekla i kako ne možemo reći da je Trumpova politička karijera završena.

Trump osudio nasilje

Ubrzo nakon drugog opoziva, američki predsjednik Trump objavio je video u kojem je osudio nasilje i vandalizam prošlog tjedna u Kongresu, te pozvao pristaše da ne sudjeluju u nasilju tijekom inauguracije Joea Bidena. Ni jednom riječju nije spomenuo vlastitu odgovornost u napadu na Kongres, primijetili su kritičari.

Washington se priprema za moguće prosvjede Trumpovih pristaša uoči i na dan inauguracije. Na ulicama glavnog grada SAD-a podignute su zaštitne ograde, policija patrolira na svakom uglu, a DC trenutačno štiti više američkih vojnika negoli što ih sudjeluje u misijama u Afganistanu i Iraku.

U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.

– Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu, McConnell je napisao republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

– Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo, izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o ‘impeachmentu’ republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutarnje teroriste”.

– Danas smo na dvostranački način pokazali da nitko nije iznad zakona, čak ni predsjednik Sjedinjenih Država; da je Donald Trump jasna i prisutna opasnost za našu zemlju. I još jednom smo pokazali da poštujemo zakletvu da ćemo štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država, poručila je.

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica – Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. – opozvani su u Zastupničkom domu ali su oslobođeni u Senatu.

Trump je prvi put opozvan zbog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim od kojeg je tražio da se istraže navodno sumnjivi poslovi sina Joea Bidena u Ukrajini. Opoziv tada nije potvrđen u Senatu, a i sada je najvjerojatniji scenarij da novo suđenje Trumpu u Gornjem domu neće početi do sljedećeg tjedna i da ne može biti završeno prije primopredaje vlasti.

– To neće imati praktični učinak na predsjednika Trumpa. Neće biti osuđen ni maknut  s položaja jer više neće biti na funkciji, ali postoji stvarni osjećaj da postupak američkog predsjednika bez presedana ne može proći bez odgovora, rekla je Julie Pace (Associated Press).

Društvena mreža Twitter, čiji je direktor rekao da je blokiranje Trumpa bila ispravna, ali opasna odluka bez presedana, ipak mu je dopustila da objavi videoporuku, ali na računu Bijele kuće. Trump je osudio nasilje na Capitolu, ali nije spominjao opoziv u Zastupničkom domu.

– Želim biti vrlo jasan, nedvosmisleno sam osudio prošlotjedno nasilje. Nasilju i vandalizmu apsolutno nema mjesta u našoj zemlji, ni u našem pokretu, rekao je Trump.

Trump je ponovio da je predan mirnoj tranziciji vlasti, a svoje pristaše pozvao da ne pokreću nove nasilne prosvjede, dok središte Washingtona sve više nalikuje na vojnu utvrdu. Uoči inauguracije Joea Bidena 20. siječnja, prema FBI-u, naoružane skupine diljem Amerike spremaju marš na glavni grad, prenosi Hrt.hr.

Podijeli objavu