Podijeli objavu

Više od 10 milijuna Amerikanaca primilo je prvu dozu cjepiva protiv covida-19, prema podacima od srijede Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

SAD je dosegnuo broj od 10,2 milijuna cijepljenih dan nakon što su CDC i Trumpova administracija dali nove smjernice američkim državama o tome tko bi se prvi trebao cijepiti, piše Hina.

Stroga pravila prema kojima bi se najprije trebali cijepiti zdravstveni djelatnici usporila su cijepljenje, pa su sada države pozvane da cijepe sve osobe starije od 65 godina.

SAD je zabilježio novi rekord u broju smrtnih slučajeva od koronavirusa u jednom danu – u utorak je od covida-19 umrlo 4336 ljudi.

Ministar zdravstva Alex Azar u utorak je rekao da je administracija oslobodila cjelokupne zalihe dvaju cjepiva odobrenih po hitnom postupku, uključujući ona koja su bila u rezervi kako bi se osiguralo da se druge doze mogu davati prema rasporedu.

Gotovo 30 milijuna doza cjepiva, koje su proizveli Moderna i Pfizer/BioNTech, isporučeno je u američke države, koje su iskoristile samo oko trećine.

Farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson rekla je u srijedu da je na putu da u ožujku isporuči svoje jednokratno cjepivo.

Politički čelnici i zdravstveni dužnosnici širom zemlje proteklih su dana požurivali tražeći više cjepiva za njihove stanovnike, mnogi snizujući dob na 65 godina.

Kalifornija i New York obvezali su se da će ovaj mjesec cijepiti milijun stanovnika.

Njujorški demokratski gradonačelnik Bill de Blasio rekao je u srijedu da bi nedovoljna opskrba cjepivom mogla omesti gradski plan za cijepljenje.

“Potrebno je da federalna vlada, vlada savezne države i proizvođači pojačaju napore i odmah nam osiguraju veću zalihu”, rekao je de Blasio na konferenciji za novinare.

Najmnogoljudniji grad u zemlji otvorio je dodatna mjesta za cijepljenje u svojih pet općina, uključujući dva bejzbolska stadiona Major League.

“Jučer sam s našim zdravstvenim timom potvrdio da ćemo čak i uz normalne zalihe čiju isporuku očekujemo sljedeći tjedan, u jednom trenutku drugi tjedan ostati bez cjepiva, osim ako ne dobijemo veliku novu zalihu”, rekao je de Blasio.

New York je zabilježio gotovo 40.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa od izbijanja pandemije u ožujku, više od bilo koje druge američke države.

Parkiralište Disneylanda – jedno od mjesta za cijepljenje u Kaliforniji

Jedan od megacentara za cijepljenje otvorio je vrata u srijedu na parkingu Disneylanda u Kaliforniji, koji je zatvoren već deset mjeseci zbog koronavirusa.

Više stotina osoba koje rade u medicinskom sektoru i stariji od 65 iz okruga Orange došli su na cijepljenje.

Okrug Orange objavio je u utorak da će otvoriti veliki centar za cijepljenje na parkingu Disneylanda a dan poslije već se upisalo 10.000 ljudi.

Pred Disneylandom svaki bi dan trebalo biti cijepljeno oko sedam tisuća ljudi. Dužnosnici se nadaju da će to pokrenuti lokalnu ekonomiju, a posebno turizam, teško pogođen pandemijom.

Kalifornija, posebno njezin južni dio, posljednjih je mjeseci jedno od žarišta koronavirusa. Broj slučajeva od početka prosinca više se nego udvostručio i dosegao 2,75 milijuna, a prag od 30.000 mrtvih pređen je u utorak.

U SAD-u je od covida-19 umrlo više od 380.000 ljudi, a zaraženo ih je ukupno 22,7 milijuna, prenosi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu