Podijeli objavu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak, uz 29. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kako te datume Hrvatska obilježava s ponosom i zahvalnošću hrvatskim braniteljima, piše Hina.

“Obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja veliki su datumi u hrvatskoj povijesti. Obilježavamo ih s ponosom na sva naša postignuća i s trajnom zahvalnošću hrvatskim braniteljima i svima koji su podnijeli žrtvu za slobodu i samostalnost Hrvatske”, istaknuo je Plenković.

U priopćenju je naglasio da se Hrvatska, u protekla tri desetljeća, nakon što se uspješno izborila za međunarodno priznanje i primitak u Ujedinjene narode, na međunarodnoj razini politički afirmirala kao članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i danas je relevantan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama.

Usto, podsjetio je, u prvoj polovini 2020. prvi je put predsjedala Vijećem Europske unije u dosad nezabilježenim okolnostima za Europu i svijet, donosi Hrt.hr.

– Nastavljajući osnaživati međunarodni položaj Hrvatske, Vlada predano radi na ostvarivanju i preostala dva strateška cilja: ulasku u europodručje i u Schengenski prostor, poručio je Plenković. Osvrnuo se i na pandemiju koronavirusa i razorni potres koji je krajem prošle godine pogodio Hrvatsku.

– Suočen s neviđenim izazovima, od pandemije novog koronavirusa i posljedica razornih potresa, hrvatski narod pokazao je zajedništvo, otpornost i snagu u najtežim okolnostima”, istaknuo je premijer te zahvalio i brojnim državama i organizacijama koje su pružile pomoć ljudima na potresom stradalim područjima i uputile snažnu poruku globalne solidarnosti s Hrvatskom.

“Ulazimo u novo desetljeće s ambicijom da, unatoč svim izazovima, Hrvatska u gospodarskom, socijalnom i reformskom smislu nastavi kročiti naprijed, koristeći što bolje prednosti sve snažnijeg međunarodnog položaja i članstva u Europskoj uniji, na korist i dobrobit svih hrvatskih građana te za što brži gospodarski oporavak”, poručio je Plenković u priopćenju iz Vlade RH.

Milanović: Žrtva branitelja najveći je doprinos slobodi i priznanju Hrvatske
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović istaknuo je kako je žrtva hrvatskih branitelja najveći doprinos slobodi i međunarodnom priznavanju Republike Hrvatske. Datum međunarodnog priznanja Republike Hrvatske treba biti podsjetnik na sposobnost za opstanak kada je najteže, dodao je.

– Danas obilježavamo 29. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Spomendan je to na važan trenutak u novijoj hrvatskoj povijesti kada je i svijet prihvatio i priznao samostalnost i neovisnost hrvatske države”, napisao je predsjednik Milanović u poruci povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Milanović je podsjetio kako je – nakon što se ogromna većina hrvatskih građana na referendumu izjasnila kako žele samostalnu Republiku Hrvatsku, a Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo temeljem volje građana donio odluke o suverenosti i samostalnosti te o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države – međunarodna zajednica dobila sve demokratske argumente za priznavanje nepovratne neovisnosti Republike Hrvatske.

– A najsnažnije argumente dali su hrvatski branitelji koji su svoju želju da žive u slobodnoj i samostalnoj državi pokazali nesebičnom spremnošću na žrtvu u Domovinskom ratu. Njihova žrtva i stradanje najveći su doprinos slobodi i međunarodnom priznavanju Republike Hrvatske i na tome smo im trajno zahvalni”, istaknuo je Milanović. Dodao je i kako taj datum treba biti podsjetnik na sposobnost za opstanak kada je najteže.

– Spomendan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja, neka nam bude još jedan podsjetnik, ne samo na dug prema svim žrtvama borbe za samostalnost, nego i podsjetnik na sposobnost da opstanemo kada je najteže i podsjetnik na obvezu sviju nas da hrvatsku državu gradimo kao demokratsku i uspješnu zemlju koja će biti na ponos budućim generacijama. Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, koja je uslijedila 1998. i koju također obilježavamo na današnji spomendan, primjer je uspjeha u građenju mira i demokratskog razvoja Republike Hrvatske u godinama nakon međunarodnog priznanja, stoji u poruci.

Podijeli objavu