Podijeli objavu

Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje, javlja Hina.

Ta, kako kažu mediji, zbrka oko zalihe cjepiva koja je bila obećana guvernerima, ali se nije ostvarila, nastala je kada su se pojavili problemi i nedostaci na prvim linijama najambicioznije i najsloženije kampanje imunizacije u povijesti SAD-a, zbog čega je došlo i do okazivanja cijepljenja u nekim gradskim zdravstvenim sustavima.

Samo 10,6 milijuna Amerikanaca primilo je cjepivo otkako su savezni regulatori prošlog mjeseca dali hitna odobrenja za dva cjepiva, od Pfizer Inc i BioNTecha te od Moderne Inc, izvijestili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To je daleko manje od 20 milijuna cijepljenja, koja je Trumpova administracija obećala primijeniti do kraja 2020., dok je pandemija COVID-19 bjesnila praktički nekontrolirano sa sve većim rekordnim brojem infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Sva cjepiva Pfizer i Moderna zahtijevaju početnu dozu i dodatnu injekciju u razmaku od oko tri tjedna.

Tajnik za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar rekao je u utorak da će uprava izdati milijune doza koje je držala u rezervi za pojačane injekcije kako bi pomogla potaknuti tromo uvođenje prvih doza onima kojima je cjepivo najpotrebnije.

Azar je tada rekao da je uprava dovoljno sigurna u opskrbni lanac da oslobodi svoje zalihe i pozvao države da koriste dodatnu opskrbu za otvaranje cijepljenja svima u dobi od 65 i više godina. Mnoge su države to učinile, no u petak su brojni guverneri izjavili da su zaprepašteni kad su saznali da ne postoje zalihe.

To su ocijenili i “obmanom na nacionalnoj razini” i da su “izuzetno razočarani što je Azar lagao svoju državu”, dok je Azar u intervjuu za NBC u petak sugerirao da su doze već dodijeljene državama te da “dakle, više ne sjedimo u rezervi. Dali smo to državama na raspolaganje”.

Mediji su u petak objavili i da je Azar dao ostavku. Azar je u pismu ostavke od 12. siječnja predsjedniku SAD-a u odlasku Donaldu Trumpu napisao “da bi napad na Capeitol mogao ocrniti naslijeđe administracije”.

U tom je pismu Azar naveo i uspjehe administracije, uključujući brzi razvoj cjepiva i terapije protiv koronavirusa, za koje je rekao da su spasili “stotine tisuća ili čak milijune američkih života”.

Osim zbog prošlotjedne opsada zgrade Capitol-a, Azar je izrazio zabrinutost i zbog, kako smatra, neutemeljene Trumpove tvrdnje o širokoj prevari birača.

“Napadi na Capitol bili su napad na našu demokraciju i na tradiciju mirnih prijenosa vlasti”, napisao je Azar u službenoj ostavci.

Na dužnosti tajnika ostat će do inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena 20. siječnja, prenosi Hrt.hr.

 

Podijeli objavu