Podijeli objavu

Sin sisačko-moslavačkog župana Ive ŽinićaDario Žinić, vlasnik je ruševne kuće u Glini. Kuća je u ruševnom stanju još od rata, no nakon potresa, ruina je dobila crvenu naljepnicu i na njoj je napisano veliko slovo R koje označava da bi kuću valjalo rušiti. No Žinić mlađi, inače dogradonačelnik Gline iz redova HDZ-a, kuću je namjeravao rušiti i prije potresa, javlja večeras 24sata.

Kuća danas, kako prikazuje fotografija novinara 24sata, izgleda gotovo identično kao i prije potresa. Crvenu naljepnicu i slovo koje označava potrebu rušenja, međutim, dobivaju kuće oštećene u potresu. Kako navodi 24sata, Dario Žinić kuću je namjeravao rušiti još prošle godine. Podsjećaju da je portal net.hr u veljači prošle godine pisao o Žiniću mlađem jer baš ovu nekretninu nije unio u imovinsku karticu.

Planirao rušiti prošle godine

Tada je net.hr objavio fotografiju Žinićeve nekretnine koja nije izgledala bitno drukčije u usporedbi s time kako izgleda danas, nakon potresa. Žinić je tada Netovoj novinarki Đurđici Klancir kazao kako je počeo pripremne radove za rušenje kuće, ali da je onda sve obustavio jer je “upoznat s tim da mora imati građevinski projekt za rušenje”. Potvrdio je tada i da planira graditi novu kuću na tom mjestu, no da mu nedostaje sva nužna dokumentacija.

Kuća do danas nije srušena, ali sada je službeno predodređena za rušenje, s crvenom naljepnicom i oznakom za rušenje. To znači da bi, kako navodi 24sata, rušenje kuće koje nije obavio Žinić o svom trošku, sada trebala obaviti država.

Tko je napisao slovo R?

Inženjer Josip Atalić, koji vodi tim statičara za procjenu oštećenja, za 24sata je kazao da je vjerojatno došlo do greške, odnosno da je naljepnica na kući stavljena preventivno.

“Inače, kuće koje su već bile srušene od prije ne dobivaju crvene naljepnice. Ta je ulica obiđena neposredno nakon potresa. Naljepnica je stavljena preventivno, ali je u aplikaciji uneseno da je od prije oštećena i da je napuštena. Svi podaci iz aplikacije dostupni su svim službama, tako da s tim opisom ta nekretnina neće moći biti srušena o državnom trošku”, kazao je Atalić.

Međutim, inženjer Atalić je, nakon provjere, dodao da njihovi inženjeri sigurno nisu napisali slovo R na Žinićevoj kući, navodi Telegram.hr.
Podijeli objavu