Podijeli objavu

U Srbiji počinje masovna imunizacija protiv koronavirusa uz poruku državnog vrha kako se bez cijepljenja ne može pobijediti koronavirus te da u suprotnome zemlja zdravstveno i ekonomski može dospjeti na rub ponora, ističe Hina.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija do sada nabavila 1.054.950 doza cjepiva, a ima potpisane ugovore ili je platila avansom ili uplatom prve rate za još više od šest milijuna doza.

Na zajedničkoj sjednici državnog vrha i Operativnog stožera za cijepljenje srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da se danas ili sutra očekuje i novi kontingent od 250.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, a uskoro bi iz Poljske trebalo biti osigurano i 800.000 doza cjepiva AstraZenece.

On je naglasio i da je Srbija prva iz regije uplatila novac za COVAX program, globalni program cijepljenja, ali iz te kampanje nije dobila nijedno cjepivo, no da je uvjeren da će “EU razumjeti potrebe Zapadnog Balkana“.

“Cijepljenje je od ogromnog značaja za Srbiju i bez cijepljenja nikada nećemo pobijediti koronu, ne samo u zdravstvenom smislu već i u ekonomskome, dotjerat ćemo zemlju do ivice provalije“, rekao je Vučić.

Za cijepljenje se prijavilo preko 280 tisuća građana
Srpska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) jučer je verificirala i izdala certifikat za prvi kontingent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, nakon što je u Srbiju u subotu iz Kine stiglo milijun doza.

Za masovno cijepljenje prioritetnih skupina djelatnicima u obrazovanju, policiji i vojsci te u javnim službama pridodani su i predstavnici medija, a prema Vučićevim riječima, napravljen je i “najmoderniji informacijski sustav”, tako da se za svako cjepivo zna tko ga je primio, kada i gdje.

Za cijepljenje se posredstvom sustava e-uprava dosad prijavilo više od 280.000 građana.

Prema riječima premijerke Brnabić, danas počinje masovno cijepljenje i otvara se veliki punkt na Beogradskom velesajmu, a prvi će biti cijepljeni pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i ostalih sigurnosnih službi.

Brnabić je istaknula da je cilj sustava čim prije cijepiti što veći broj građana kako bi se u najkraćem mogućem roku dostigao kolektivni imunitet.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva od jučer, u Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka testiran 2.485.591 uzorak, registrirano je ukupno 374.111 inficiranih koronavirusom, a službeno je prijavljen 3771 smrtni slučaj, uz stopu smrtnosti od 1.01 posto, prenosi Dnevnik.ba.

Podijeli objavu