Podijeli objavu

Bivši policijski informatičar Franjo Varga i njegov navodni pomagač Blaž Curić su u svojim obranama na osječkom Županijskom sudu odbacili Uskokove optužbe u aferi SMS.

Uskok tvrdi da je Varga od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je navodno trebao dokazati da su bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, ali i bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić žrtve politički montiranih postupaka.

Vargi se zbog toga sudi za sprječavanje dokazivanja, a Curiću, koji mu je u rujnu 2018. navodno dojavio da je pod istragom, za pomaganje u tom nedjelu.

Varga sve negirao

Iznoseći obranu, Varga je zanijekao sve optužbe kazavši kako je optužnica “kompletna konstrukcija i apsolutno netočna”, kao i provedeno informatičko vještačenje.

Ustvrdio je da nije izradio SMS prepisku, koju je bivši čelnik NK “Dinama” Zdravko Mamić predstavio na press-konferenciji kao dokaz navodno montiranog sudskog postupka, kazavši kako se ne sjeća točno od koga je zaprimio tu dokumentaciju, ali misli da se radilo o jednom policijskom službeniku i to nekoliko dana prije izricanja presude Mamiću i ostalima.

Tvrdi kako je spomenute SMS poruke djelomično pročitao, da je u njima stajalo kako Zdravka Mamića treba osuditi te da ih je nakon toga proslijedio Mamiću, ali kako je iz njihove komunikacije jasno vidljivo da je Mamiću rekao kako u to ne vjeruje i da se to ne može koristiti kao dokaz.

Stoga smatra kako nije ni mogao počiniti kazneno djelo sprječavanja dokazivanja jer je u tom trenutku dokazni postupak na osječkom suđenju protiv Zdravka Mamića već bio završen i čekala se objava presude.

Kaže da nije radio lažno dopisivanje između Plenkovića i Dalić

Odbacio je i optužbe da mu je Curić dostavio telefonske brojeve premijera Andreja Plenkovića i bivšeg potpredsjednika sabora i HDZ-a Milijana Brkića i da mu je telefonski broj bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić dostavio upravo Brkić, s kojim je u korespondenciji od 2008.

Odbacio je i tvrdnje da je izradio lažnu prepisku porukama putem mobitela između Andreja Plenkovića, Martine Dalić te nekoliko odgovornih osoba iz koncerna “Agrokor”, iz koje proizlazi kako dogovaraju politički motivirani kazneni postupak protiv Ivice Todorića i njegovo uhićenje.

Rekao što je našao na Karamarkovom laptopu

Varga tvrdi kako je od bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka dobio laptop, za čije je podatke trebao napraviti “backup” i na kojemu je našao određene poruke vezane uz Todorića, što je pohranio na internetu.

O tome je, kako navodi, obavijestio Blaža Curića, Milijana Brkića te posredno i premijera Andreja Plenkovića, ali su ga sutradan posjetile dvije osobe i oduzele mu sve uređaje, što mogu posvjedočiti njegova supruga i majka.

Tvrdi kako spornu korespondenciju nije izrađivao, nego ju je zaprimao, “od policije, agencije, agenata te stranih agenata”.

Govoreći o spornom telefonskom razgovoru, u kojem ga Curić upozorava da uništi sve dokaze, odnosno izbriše sve brojeve i poruke, Varga kaže kako Curić “nije probio mjere” jer se sporni razgovor odnosio na jedan drugi predmet u kojem je kaznena prijava protiv njega odbačena.

Na zahtjev Uskoka pregledana je videosnimka Vargina ispitivanja u Uskoku, gdje na upit tužiteljstva odgovara kako ga je Curić upozorio da se nalazi pod mjerama kriminalističkog istraživanja.

Varga je ponovio kako nema proturječnosti u iskazima, odnosno da se taj razgovor odnosio na jedan drugi predmet koji nema veze sa Zdravkom Mamićem.

Curić također rekao da je nevin

Curić, koji je u vrijeme uhićenja bio vozač ministra poljoprivrede, također je zanijekao optužbe, ustvrdivši kako Vargi nikada nije dostavljao nikakve telefonske brojeve, a posebice ne visokih državnih dužnosnika.

Odbacio je i optužbe da je Vargu telefonski upozorio da ga se istražuje, kazavši kako je toga dana bio u neposrednoj blizini objekta “Garden Mall”, odakle je Vargi upućen poziv, ali da on nije bio osoba koja je zvala Franju Vargu.

Na pitanja tužiteljstva, branitelja i članova sudskog vijeća nije želio odgovarati. Sudsko vijeće prihvatilo je Vargin prijedlog za dopunom dokaznog postupka pa će se na ročištu 1. veljače ispitati njegova supruga i majka, prenosi Index.hr.

Podijeli objavu