Podijeli objavu
Povodom obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93. predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske trebao je sudjelovati u programu obilježavanja 28. obljetnice VRO Maslenica ’93. u Zadru.

No, Milanović je odbio sudjelovati u protokolu i vraća se u Zagreb, javlja N1.

Predsjednik Milanović odbio je sudjelovati u obilježavanju kad je vidio da u protokolu sudjeluju i dvije osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja ‘za dom spremni’. O svemu se telefonom čuo i s premijerom Andrejom Plenkovićem te je krenuo natrag u Zagreb.

O incidentu je na twitter profilu izvijestio glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić:

‘Predsjednik Zoran Milanović došao je u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. i nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH kako je to neprihvatljivo. Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu. Isto tako, prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici’, napisao je Jelić na twitteru.

Ovo nije prvi put da Milanović napušta obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata jer se u protokolu nalaze ljudi koji na sebi imaju natpise ‘za dom spremni’. Predsjednik je prošle godine u Okučanima napustio obilježavanje obljetnice vojnoredarstvene akcije Bljesak jer je u povorci vidio oznake s porukom ‘za dom spremni’.

‘Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan sudionik bio obučen u odoru s porukom “Za dom spremni” i ja u tome ne želim sudjelovati’, kazao je tada predsjednik Milanović.

Jutrošnji incident u Zadru komentirao je i nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji smatra da je sramotno da na obilježavanju na kojem je “sve prepuno vojske, policije i visokih državnih dužnosnika” nitko ne reagira na ustaška obilježja, osim predsjednika države.

‘Umjesto da sve završi tako da se uklone osobe koje imaju ustaška obilježja, odlazi predsjednik’, zaključuje Glavašević.

Izvor: Tportal.hr

Podijeli objavu