Podijeli objavu

USKOK je danas donio rješenje o provođenju istrage protiv požeškoga gradonačelnika i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Darka Puljašića (49) te njegova zamjenika Marija Pilona (39) zbog sumnje u trgovanje utjecajem u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi, piše Hina.


Tužiteljstvo je u priopćenju, u kojem navodi samo dob okrivljenika, preciziralo kako sumnja da su Puljašić i Pilon tijekom siječnja 2020., iskoristivši autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac.

– Okrivljenici su tražili da Komunalac u postupku javne nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će onda ti ponuditelji u skladu s dogovorenim, osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja, priopćio je USKOK.

Puljašić i Pilon su pritom naveli da će ponuditelji svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodalo je tužiteljstvo.

USKOK je naglasio kako je Vitez takav zahtjev odbio te da je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovu traženju. Prije donošenja rješenja o istrazi policija je jučer, u koordinaciji s USKOK-om, pretražila urede i domove Puljašića i Pilona, nakon čega su protiv njih podnijeli kaznenu prijavu.

Puljašić je u prošlog četvrtka podnio ostavku na mjesto HDZ-ova zastupnika u Hrvatskom saboru. Istog dana je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo optužnicu protiv Puljašića zbog subvencijske prijevare u iznosu od milijun kuna, koje je na temelju krivotvorene dokumentacije za dogradnju osnovne škole gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova EU-a.

Puljašić je u srijedu smijenjen s mjesta predsjednika Gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na člana u tom stranačkom tijelu. Neslužbeno se doznaje da su istražiteljski izvidi počeli još u travnju prošle godine zbog sumnje u namještanje poslova energetske obnove više stambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac.

Javnost je za aferu namještenog subvencioniranja doznala nakon što su mediji objavili Vitezov tajno snimljeni razgovor s Puljašićem u kojem ga on nagovara na kršenje zakona u poslovima oko energetske obnove, navodi Hrt.hr.

Podijeli objavu