Podijeli objavu

Iran je odobrio rusko cjepivo protiv novog korona virusa, rekao je u utorak u Moskvi iranski ministar vanjskih poslova čija je zemlja teško stradala u pandemiji, ali odbija zapadna cjepiva.

“Cjepivo Sputnjik V je jučer registrirano u Iranu. Odobrile su ga naše zdravstvene vlasti i uskoro ćemo ga, nadamo se, moći kupiti i početi zajedničku proizvodnju”, rekao je Mohamad Džavad Zarif na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Iran, najpogođeniji virusom među bliskoistočnim zemljama, odbija zapadna cjepiva zbog geopolitičkih napetosti i želi ga nabaviti u Indiji, Kini ili Rusiji, pa i računati na vlastitu proizvodnju.

Rusko cjepivo protiv korona virusa, nazvano Sputnjik V u čast prvog satelita koji je SSSR lansirao 1957., dočekano je u svijetu sa sumnjom čim je u kolovozu 2020. najavljen njegov dolazak, što se smatralo preuranjenim jer nisu bila počela sveobuhvatna klinička ispitivanja (treća faza), niti su bili objavljeni znanstveni rezultati.

U međuvremenu je registriran u više zemalja, pa tako u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Argentini, Mađarskoj, na palestinskom teritoriju, u Srbiji, Bjelorusiji i drugim zemljama.

Ruske vlasti su usto predale zahtjev za registraciju u Europskoj uniji, navodi Direktno.hr.

Podijeli objavu