Podijeli objavu

Europska unija od Astra Zenece je zatražila da objevi ugovore koji su potpisani za cjepivo protiv koronavirusa nakon što je glavni izvršni direktor kompanije Pascal Soriot otkrio povjerljive odredbe ugovora, kazao je, prenosi Reuters, europski dužnosnsnik u srijedu. Dodao je da se tvrtka povukla sa sastanka s predstavnicima Europske unije koji je trebao biti održan u srijedu.

Glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot poručio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom nije obvezujući i pozvao je europske vlade da ne budu toliko osjetljive. Kazao je da se ugovor s Europskom unijom temelji na klauzuli koja propisuje da moraju dati sve od sebe kako bi ispunili svoje ugovorne obveze i da ih ugovor ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva, prenosi Nacional.hr.

Kompanija je ranije najavila da će smanjiti isporuku cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu, a po Europskoj uniji radilo bi se o smanjenju od 60 posto odnosno zbog problema s proizvodnjom u tvornici u Belgiji bilo bi isporučeno tek 31 miljun doza.

U razgovoru za La Repubblicu Soriot je rekao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri. “Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti”.

Isporuka cjepiva u zemljama Europske unije puno je sporija nego u nekim drugim zemljama – posebno se to vidi na primjeru Velike Britanije, od nedavno bivše članice Europske Unije. Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka.

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno. Hrvatska je od te kompanije naručila 2,7 milijuna doza. No, s isporukama kasne i druga dva proizvođača – Pfizer i Moderna.

Kao odgovor na kašnjenja, Europska bi Unija mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju. Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU-a morati “unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje”. Oni će, kazala je Kyriakides, učinit sve kako bi zaštitili svoje građane.

Capak: “Teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u utorak je rekao da je teško da će Hrvatska dobiti obećane doze cjepiva od AstraZence.

“Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je za smanjeno za 14 kutija, ukupno 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje, rekao je Capak.

“AstraZeneca je prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva. I u njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovor. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze”, rekao je.

Podijeli objavu