Podijeli objavu

Portugal je u užasnoj fazi pandemije koronavirusa, rekao je u četvrtak premijer Antonio Costa, upozorivši da će trebati nekoliko tjedana da se situacija poboljša, a da se može očekivati samo ograničena pomoć iz inozemstva. S ukupno 668.951 potvrđenih slučajeva zaraze i 11.305 umrlih, uključujući rekordnih 293 u srijedu, Portugal ima najviši sedmodnevni prosjek novozaraženih i mrtvih na milijun stanovnika na svijetu, javlja Hina.

Situacija nije „loša“ nego je „užasna“, kazao je Costa za televiziju TVI. „Nema smisla hraniti iluziju da nismo suočeni s najgorim trenutkom“, rekao je socijalistički čelnik. „A bit ćemo suočeni s njim još nekoliko tjedana, to je sigurno“.

Puna vozila hitne čekaju na slobodne krevete

Više od 20 vozila hitnih pomoći čekalo je u srijedu ispred najveće portugalske bolnice da se u njoj oslobode kreveti. Liječnici drugih bolnica upozoravaju na rizik kolapsa sustava opskrbe kisikom, prenosi Telegram.hr.

Costa je naglasio da se situacija dijelom pogoršala jer je njegova vlada ublažila restriktivne mjere između Božića i Nove godine, no i zbog novog soja virusa, prvo otkrivenog u Velikoj Britaniji, koji se sada proširio državom. “Svakako je bilo grešaka: često je to bio način na koji sam slao poruku Portugalcima. Kad primatelj ne shvaća poruku, onda je to krivnja glasnika, ne sumnjam u to“, rekao je.

Njemačka šalje pomoć

Njemačka je u srijedu objavila da šalje vojne medicinske stručnjake u Portugal kako bi odredili koja mu je pomoć potrebna. Costa je upozorio da Njemačka i drugi europski partneri ne mogu učiniti mnogo i istaknuo da „treba biti oprezan“ oko ideje da se pacijenti šalju u druge države.

„Drugačije je za državu s geografskim položajem poput Portugala, između Atlantika i Španjolske, nego za zemlje koje su u središtu Europe i graniče s nekoliko država, pa je prekogranična suradnja češća i lakša“. O njemačkoj pomoći Costa je rekao da Nijemci nemaju dovoljno onoga što Portugalu treba, posebno liječnika i medicinskih sestara. „Imaju respiratore, no oni nam trenutno ne trebaju jer ih imamo dovoljno“.

Podijeli objavu