Podijeli objavu

Kina je danas na virtualnom summitu ponudila doze cjepiva zemljama srednje i istočne Europe te pozvala na jačanje suradnje, piše Hina.

“Spremni smo za suradnju na području cjepiva”, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na videokonferenciji s čelnicima 17 zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Xi je podsjetio da je Srbija već primila milijun doza cjepiva koje proizvodi kineska tvrtka te da je Mađarska također potpisala sporazum s kineskim proizvođačem.

Kina će razmotriti slične mogućnosti s ostalim zemljama regije. Ključ trajnog odnosa Kine i zemalja regije je u otvorenosti i sudjelovanju, smatra Xi.

EU kritizirala Kinu zbog ulaganja u infrastrukturu

Peking je posljednjih godina investirao milijarde eura u infrastrukturne projekte u južnoj i istočnoj Europi, što je naišlo na kritike Europske unije. Bruxelles u tome vidi pokušaj širenja kineskog utjecaja i podjele Europe.

Plenković je na virtualnom summitu, koji je odgođen uživo zbog pandemije koronavirusa, rekao kako je Kina+17 “jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije” te je komplementarna Europskoj uniji, donosi Index.hr.

Posljednji sastanak na vrhu inicijative, osnovane 2012. s ciljem jačanja kineskih investicija u Europi, održan je 2019. u Dubrovniku, a tad joj se pridružila i Grčka.

Podijeli objavu