Podijeli objavu

Bliski suradnik ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog rekao je da je s europskim predstavnicima razgovarao o mogućem uvođenju sankcija protiv visokih ruskih dužnosnika i najbližeg kruga oko predsjednika Vladimira Putina. Glasnogovornica ruske diplomacije, Marija Zaharova, kritizirala je u utorak tu inicijativu, optuživši Navaljnijeve saveznike za “izdaju”, ističe Hina.

Leonid Volkov, jedan od glavnih Navaljnijevih suradnika, koji je napustio Rusiju, objavio je u ponedjeljak navečer na Telegramu da je “razgovarao s predstavnicima država članica EU-a” o “paketu sankcija protiv pojedinaca”.

“Ponovno ćemo o tome puno razgovarati u budućnosti, u narednim tjednima i mjesecima”, dodao je.

Po Volkovu, meta sankcija bili bi oligarsi Roman Abramovič i Ališer Usmanov, voditelj na provladinoj televiziji Vladimir Soloviov, direktor Prvog kanala Konstantin Ernst, bankar Andrej Kostin i Igor Šuvalov, bivši visoki vladin dužnosnik.

Meta sankcija bila bi i djeca glavnog tajnika Vijeća sigurnosti, Nikolaja Patruševa, čiji je sin ministar poljoprivrede, te direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov, koji su već pod sankcijama.

Te mjere ciljale bi “najbliži Putinov krug i njegove suradnike”.

Poljsko izaslanstvo pri Europskoj uniji potvrdilo je na Twitteru da je održan sastanak putem video veze s Leonidom Volkovom i Vladimirom Ašurkovim, još jednim Navaljnijevim suradnikom.

“Stalni predstavnici 27 država članica razgovaraju sada zajedno s veleposlanicima SAD-a, Velike Britanije, Kanade i Ukrajine o mjerama koje će se poduzeti”, objavilo je izaslanstvo.

Zaharova je objavila na Facebooku da je to zapravo bio razgovor s članicama NATO-a koje su “dale upute ‘oporbi’, u stvari svojim agentima utjecaja kako ‘lukavije’ nastaviti s podrivanjem”.

Optužuje Moskvu i da ne želi provesti istragu o njegovu trovanju u kolovozu, zbog čega je Unija uvela sankcije protiv nekoliko ruskih dužnosnika.

Moskva i tri europske zemlje nedavno su si međusobno protjerale diplomate zbog te afere, prenosi Tportal.hr.

Podijeli objavu