Podijeli objavu

Priznavši samo jednu grešku i dvije „krive procjene”, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen glatko je prošla u raspravi pred zastupnicima u Europskom parlamentu, o dosadašnjem upravljanju krizom i nabavkom cjepiva.

Očekivano, zastupnici iz Europske pučke stranke (EPP) bili su blagi prema njoj, izrazivši puno razumijevanje za težinu posla, tu i tamo poručivši kako se trebaju izvući pouke. Čak su i socijaldemokrati uglavnom govorili o „naučenim lekcijama”, ne dovodeći pritom u pitanje ulogu Komisije u upravljanju krizom. U takvoj atmosferi, predsjednici Komisije bilo je znatno lakše suočiti se s teškim napadima o „fijasku”, „katastrofi” i „nedopustivom kašnjenju” u planu cijepljenja EU.

Ursula von der Leyen je dio kritika spriječila sama priznavši da Komisija „duboko žali” zbog greške, kada je u pitanje odluka o korištenju posebnog protokola za uvođenje kontrole na granici Republike i Sjeverne Irske.

– Greške su počinjene u postupku koji je doveo do te odluke i duboko žalim zbog toga. Ali, na kraju smo sve ispravili. Uvjeravam vas da će Europska komisija učiniti sve što je potrebno za očuvanje mira u Sjevernoj Irskoj, baš kao što smo to činili tijekom cijelog procesa Brexita – rekla je ona.

Djelomično je priznala propuste i oko nabavke cjepiva, kazavši da je odobravanje išlo sporo i da su podcijenili mogućnost dostave cjepiva te su bili previše uvjereni da će sve ići glatko. No, von der Leyen je žestoko branila načelnu odluku o centraliziranoj nabavi u ime cijele Europske unije.

– Ne mogu čak niti zamisliti što bi se dogodilo da su velike države članice požurile nabaviti za sebe najveći dio cjepiva, ostavivši druge praznih ruku – objasnila je.

Čelnica Komisije najavila je veću transparentnost i kvalitetniju suradnju s Europskim parlamentom, čime je primirila mnoge zastupnike.

Šef skupine europskih pučana, Manfred Weber, rekao je da razumije i frustraciju samih građana.

– U ovoj krizi, cjepivo nam je ne samo najbolje, već vjerojatno i jedino rješenje. Upravo zato je razlog za frustraciju još i veći. EU treba građanima priznati da je napravila i greške, ali da je ključni pristup dobar. Izbjegli smo situaciju u kojoj bi se stvarali građani prvog i drugog reda u EU – rekao je Weber, a tražio je da se razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama, kako ne bi bilo budućih prepreka u nabavi cjepiva.

Iratxe Garcia Perez, šefica skupine europskih socijaldemokrata, također je stala u obranu o zajedničkoj nabavi EU, ali je i pozvala na veću transparentnost kako bi se vratilo povjerenje građana.

– Razumijem da su vremena teška i da se svi želimo što prije vratiti u „staro normalno”. Ali, zamislimo se na trenutak i ostavimo po strani političke razlike. Riječi poput „fijasko”, „katastrofa” i „propast” izraz su frustracije, i to s pravom. Nećemo sami izaći iz ovoga, zato se svi zajedno moramo boriti. Kritika je dobrodošla, ali ona mora biti konstruktivna. – kazala je Garcia Perez.

Šef liberala Dacian Ciolos rekao je kako nema dvojbe da su greške bile počinjene, ali da treba pronaći načina za povećanje proizvodnje.

– Prvi put u povijesti EU ima takvu odgovornost prema građanima. Moramo slušati njihove potrebe, od liječenja, do zahtjeva za vraćanje sloboda koje su im djelomično bile ukinute. Moramo im objasniti što je pošlo po zlu, i gdje smo mogli drugačije – zaključio je Rumunj.

Drugi zastupnici upozorili su von der Leyen da se premalo osvrtala na ono što se nije dogodilo, u čemu leži neuspjeh. Utrka za cijepljenje je i zbog toga što oni koji budu prvi će i prvi izaći iz ekonomske krize.

Ska Keller iz skupine Zelenih velikim uspjehom smatra činjenicu što trenutno na tržištu postoje tri cjepiva, ali propustom smatra što neka još čekaju na dozvole.

– Ipak je trebalo biti bolje. Moramo izvući pouke, pogotovo oko ugovora s farmaceutskim tvrtkama, jer se tako jedino može osigurati povjerenje građana. Vidimo kako je smrtonosno bilo nametanje mjera štenje kojima je pogođena i politika istraživanja i razvoja – upozorila je Keller.

Drugi su, pak, zastupnici bili bitno oštriji u svojim nastupima, dok su neki čak tražili i ostavku von der Leyen. Govorili su kako su EU institucije iznevjerile povjerenje građana, te da kašnjenja u isporuci cjepiva postaju problemom na kojeg Komisija nema odgovor. Uglavnom su konstatirali da je Komisija na sebe preuzela ulogu koju nije uspjela ispuniti. Velike kritike upućene su i na račun Komisije zbog pristanka da igra prema pravilima koja postavljaju farmaceutske tvrtke.

– Oni odlučuju, sa ne mi. To je skandalozno. Ušli smo u slijepu ulicu i ostavili tim tvrtkama sudbinu našeg zdravlja. U stanju smo ukinuti važne slobode za naše građane, a nismo u stanju primorati farmaceutske tvrtke da ispune obveze – samo su neke od poruka koje su zastupnici iz parlamentarne opozicije poslali šefici Komisije.

Od hrvatskih zastupnika, u raspravi je sudjelovao i Ivan Vilibor Sinčić, koji je pozvao da se više ulaže u pronalazak ljekova, a ne samo u cjepiva. Tomislav Sokol iz HDZ-a isto tako je branio odluku da se cjepiva naruče zajedno za cijelu EU.

– Svi bismo željeli da cijepljenje napreduje brže. U tu svrhu, posebno pozdravljam mehanizam transparentnosti kojeg je predstavila Komisija. Moramo znati pokušava li netko izvoziti cjepiva izvan Europe, dok u članicama traju poteškoće s isporukom – rekao je Sokol.

Znatno oštrija prema predsjednici Europske komisije bila je Biljana Borzan iz redova S&D-a.

– Gdje je zapelo? Ako su farmaceuti kršili ugovore, tužite ih! Ako je problem u ljudskom faktoru, oni koji su zakazali moraju snositi odgovornost! No, ako je problem nastao zbog ograničenih struktura EU, onda potražite sistemska rješenja. – poručila je Borzan.

No, von der Leyen se branila ističući potrebu osiguranja sigurnosti i efikasnosti cjepiva, koje nisu željeli riskirati kako ne bi ugrozili zdravlje građana, donosi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu