Podijeli objavu

Afrika neće odustati od AstraZenecina cjepiva protiv Covida-19 nakon što su ispitivanja pokazala da je bitno manje učinkovito protiv varijante koronavirusa koja je dominantna u Južnoafričkoj Republici, objavio je afrički centar za kontrolu bolesti.

Afričke zemlje trebale bi dobiti 100 milijuna doza tog cjepiva ove godine, po planu cijepljenja Afričke unije, javlja Hina.

Direktor afričkog CDC-a John Nkengasong rekao je novinarima da treba provesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako to cjepivo djeluje protiv zaraznije varijante virusa 501Y.V2 prvi put identificirane u Južnoafričkoj Republici potkraj prošle godine.

Južnoafričke vlasti pauzirale su cijepljenje zdravstvenih djelatnika AstraZenecinim cjepivom i mogle bi ga prodati ili zamijeniti za neko drugo, navodi Hrt.hr.

Nkengasong je kazao da je još šest država osim Južnoafričke Republike prijavilo tu varijantu virusa. To su Bocvana, Komori, Gana, Kenija, Mozambik i Zambija.

Zemljama u kojima nema te varijante virusa preporučeno je da nastave cijepljenje s AstraZenecinom cjepivom, a onima u kojima je ona potvrđena preporučeno je da ubrzaju pripreme za cijepljenje svim odobrenim cjepivima, rekao je Nkengasong.

Nijedna afrička zemlja nije odlučila da neće koristiti AstraZenecino cjepivo, naglasio je.

Afrička unija usto pregovara s Johnson & Johnsonom o isporuci još cjepiva, povrh 120 milijuna koliko je već dogovoreno, kazao je.

Podijeli objavu