Podijeli objavu

Angela Merkel branila je dosadašnje mjere u borbi protiv koronavirusa i otvorila perspektivu za polagani povratak normalnom funkcioniranju društva, priznavši i neke greške i kašnjenje s reakcijama nakon prvog vala, piše Hina.

“Mislim da promjenljivi kurs, malo otvaranja, malo zatvaranja ne donosi više nego nekoliko dodatnih dana strpljenja”, rekla je Angela Merkel obraćajući se zastupnicima Bundestaga i obrazlažući aktualnu politiku borbe protiv koronavirusa.

Ona je branila jučerašnju odluku o nastavku mjera zatvaranja do 7. ožujka unatoč konstantnom padu broja novozaraženih, obrazlažući to opasnošću koja dolazi od mutirajućih sojeva virusa.

“Moramo očekivati da će se mutirajući sojevi virusa širiti vrlo brzo. Mutanti su vrlo realna opasnost”, rekla je Angela Merkel.

Njemačka kancelarka je priznala greške u borbi protiv širenja virusa nakon prvog pandemijskog vala kojeg je Njemačka, kako je rekla Merkel, “dobro podnijela”.

“Nakon toga nismo djelovali dovoljno dobro i dovoljno brzo i ignorirali smo upozorenja stručnjaka”, rekla je kancelarka.

Jučer je na sastanku čelništva savezne i pokrajinskih vlada odlučeno o produljenju mjera zatvaranja do 7. ožujka. Jedina iznimka su frizerski saloni koji smiju započeti s radom 1. ožujka.

I dalje vrijedi pravilo maksimalnog ograničavanja privatnih kontakata odnosno da osoba iz jednog domaćinstva smije kontaktirati samo s jednom osobom iz drugog.

Merkel je Bundestagu također branila odluku po kojoj otvaranje maloprodaje, ugostiteljskih, sportskih i kulturnih objekata može uslijediti tek kod stabilne sedmodnevne incidencije ispod 35 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Incidencija je u Njemačkoj u konstantnom padu te u četvrtak iznosi 62.

Oporba je žestoko kritizirala nove mjere kao “bezidejne”.

“I godinu dana nakon izbijanja pandemije vlada ne predlaže ništa drugo nego ‘Ostanimo kod kuće!’. To je bezidejno i svakako postoji neka alternativa ovom konceptu”, rekao je predsjednik oporbene Liberalno-demokratske stranke Christian Lindner.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) njemačkoj vladi predbacuje kršenje Ustava, donosi 24 sata.hr.

“Ono što vlada prakticira je protuustavno. Vlada provodi pogrešnu politiku prisile i zabrana”, rekla je predsjednica zastupničkog kluba AfD-a Alice Weidel.

Podijeli objavu